Voorburgs Dagblad | Den Haag trekt miljoen uit voor technische innovatie
mainImage

Den Haag trekt miljoen uit voor technische innovatie

20 juli 2021, 13:35 uur
Den Haag & Regio

De gemeente Den Haag investeert € 2,5 miljoen in een slimmere, gezondere regio. Dat doet ze door de ontwikkeling en het gebruik van vernieuwende technologieën in het sociaal domein te stimuleren via de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. “We koppelen het mkb en ondernemers heel bewust aan het sociaal domein,” zegt wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid Kavita Parbhudayal. “Zodat ze samenwerken aan de innovaties waarmee we zorg en welzijn slimmer kunnen organiseren en iedereen de zorg en ondersteuning blijft krijgen die hij of zij nodig heeft.”

Steeds meer mensen doen een beroep op zorg of ondersteuning. Tegelijkertijd neemt het personeelstekort in de zorg ook toe. 1 op de 7 mensen werkt momenteel in de zorg, in de toekomst moet dat 1 op 4 worden om aan de vraag te kunnen voldoen. De technologische sector kan vernieuwende oplossingen brengen om zorgtaken te verlichten en werkprocessen betaalbaarder en slimmer in te richten.

Wethouder Kavita Parbhudayal: “Wij geloven in de veranderkracht die ondernemers en bedrijven met zich meebrengen en dat zij een flinke impuls kunnen geven aan het sociaal domein. Daarom investeren we via het fonds IQCapital van InnovationQuarter. Hiermee krijgt het sociaal domein toegang tot een florerend economisch ecosysteem van innovatieve startups, scale-ups en bedrijven en daarmee tot de grote vernieuwingskracht van deze sector.”

Met IQCapital kiest de gemeente bewust voor een nieuw soort financieringsinstrument voor zorg en welzijn: een investeringsfonds in plaats van de traditionele subsidieregelingen. “InnovationQuarter kent de bedrijven die relevant zijn voor het sociaal domein en die wij willen stimuleren. Daar zit bij uitstek de expertise om het mkb te betrekken bij een slimme, gezonde stad,” zegt Parbhudayal. “Als investeringsmaatschappij zorgt InnovationQuarter bovendien voor een vermenigvuldiger op het kapitaal; voor elke euro die InnovationQuarter investeert, trekt ze extra kapitaal aan van andere investeerders. Dat betekent dat we met deze middelen nog veel meer impact kunnen maken.”

De verwachting is dat technologische innovatie in het sociaal domein ook de regionale economie een impuls zal geven. Met een verwachte omvang van 16,4% van het BBP in 2040 is de zorgsector een van de grootste economische sectoren van Nederland. De medische technologiesector heeft nu een omvang van zo'n 5 miljard, maar technologie in het sociaal domein is nog onontgonnen terrein. Het sociaal domein is dus een grote kans voor de innovatieve bedrijven die onze regio rijk is. “Hiermee slaan we drie vliegen in één klap: het is goed voor de bedrijvigheid in de stad, voor de werkgelegenheid, plus door zorg en ondersteuning slimmer en betaalbaarder te organiseren kunnen mensen langer en aangenamer thuis blijven wonen,” vertelt Saskia Bruines, wethouder Economie in Den Haag.


Foto: Den Haag