Voorafgaand aan de jaarlijkse herdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag vinden er in de Koninklijke Schouwburg en op andere locaties in Den Haag activiteiten plaats. Een aantal Haagse en Indische organisaties heeft daarvoor de handen ineengeslagen.
Op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië en daarmee in het hele Koninkrijk der Nederlanden. Alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden jaarlijks op 15 augustus herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag.
Aan de editie van dit jaar werken onder anderen mee: Reggie Baay, Frederique Spigt, Elize, Frederik von Maltzahn en Bibi Breijman. Boudewijn de Groot zal samen met zijn dochter Caya en kleindochter Misha een krans leggen bij het Indisch monument. Ook dit jaar vindt de bijeenkomst weer in de avond plaats. De NOS zendt de herdenking live uit op NPO 1 vanaf 19.00 uur.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Ilvy Njiokiktjien
Activiteiten
In de dagen voorafgaand aan de herdenking zijn er verschillende activiteiten in de stad. Zo organiseert Stichting Tong Tong een carillionconcert vanuit de Grote Kerk in het centrum van Den Haag. Beiaardier Gijsbert Kok zal dan composities spelen van Sinta Wullur en Renaldi Santoso en andere Indisch gerelateerde muziek.
Het Nationale Theater leest in de Koninklijke Schouwburg de nieuwe tekst 'Archipelago' voor, een muzikale trip door het Indische verleden van Ayah, de stilzwijgende vader die de Japanse bezetting heeft meegemaakt. Zijn dochter Mira en kleinzoon Milan zoeken samen naar woorden om dichter bij hun familieverleden te komen.
Andere activiteiten zijn onder meer een interactieve lezing door de Indische Geologische Vereniging over DNA en familiegeschiedenis, een vraagbaak met experts van het Centrum voor familiegeschiedenis om mensen te helpen bij het maken van een familiestamboom, de pop-up expo Oud Indisch Paspoort Archie en een Open Podium Herdenking in Museum Sophiahof.