Collectieve wooninitiatieven krijgen steun van provincie

5 March 2022, 11:30 uur
Den Haag & Regio
mainImage

De provincie Zuid-Holland stelt dit jaar in totaal 250.000 euro beschikbaar voor collectieve wooninitiatieven. Gedeputeerde Anne Koning (Wonen en Ruimtelijke ordening) en statenlid Moniek van Sandick van het CDA overhandigden de eerste cheque aan de Stichting Naaste Buuren in Den Haag.

Verenigingen, wooncoöperaties en stichtingen kunnen gebruikmaken van de subsidieregeling om de haalbaarheid van hun project te onderzoeken. Hiermee komt de provincie tegemoet aan de behoefte aan specifieke en nieuwe woonvormen voor mensen die bijvoorbeeld met een groep gelijkgestemden willen wonen of mensen die afhankelijk zijn van zorg.

"Nieuwe woonvormen hebben een belangrijke functie, en zorgen voor meer variatie in de woningbouw", zegt Anne Koning. "Zij worden niet altijd gerealiseerd door reguliere projectontwikkelaars, woningcorporaties en bouwers. Mensen hebben zelf vaak goede ideeën over hoe ze willen wonen en er zijn veel innovatieve oplossingen. Maar het is vaak lastig om deze ideeën om te zetten in realistische plannen. Met deze subsidieregeling kan een professionele begeleider worden ingeschakeld, die helpt om een projectplan te maken waarin de haalbaarheid wordt onderzocht." Per project kan 15.000 euro worden aangevraagd.