Bouw woontorens voor Den Haag Centraal weer vertraagd

21 September 2022, 20:10 uur
Den Haag & Regio
mainImage

De bouw van de twee woontorens op het Koningin Julianaplein voor Den Haag Centraal is opnieuw vertraagd. De overeenkomsten tussen de gemeente en de ontwikkelingscombinatie OCKJ zijn inmiddels allemaal ondertekend, maar de aannemer die door OCKJ is binnengehaald wil zich nu niet vastleggen op een prijs waardoor de bouw toch nog niet kan starten.

De onzekerheid op de bouwmarkt als gevolg van de oorlog in Oekraïne wordt als belangrijkste reden genoemd waarom de aannemer nog geen aannemingsovereenkomst wil sluiten. De bouwkosten zijn zeer schommelend en niet goed in te schatten. De bouwer schrikt terug voor deze risico’s.

De verwachting van de bouwer en OCKJ is dat er eind dit jaar jaar "meer rust ontstaat op de bouwmarkt", waardoor het dan wel zal lukken om tot goede afspraken te komen. De start van de bouw zal dan in de loop van 2023 kunnen plaatsvinden.

Andere invulling

"Zekerheid hierover is echter niet te geven", schrijft wethouder Anne Mulder in een brief aan de gemeenteraad. "De gemeente kan een start bouw ook niet afdwingen omdat in de eerste overeenkomst geen bouwplicht is opgenomen." Als OCKJ ook in 2023 nog niet kan beginnen met de bouw, wil de gemeente onderzoeken of het braakliggende terrein tijdelijk een andere invulling kan krijgen.