Bosjes bloemen van de gemeente Den Haag moeten duurzamer

1 December 2023, 12:37 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

De bosjes bloemen die de gemeente Den Haag regelmatig uitreikt aan mensen, zullen voortaan bestaan uit duurzame - zoveel mogelijk biologische – varianten. Ook de bloemen in het stadhuis worden vervangen.

Dat antwoordt het college op vragen van gemeenteraadsleden van de ChristenUnie/SGP en de Partij voor de Dieren. Die wezen er onlangs op dat nieuw beëdigde raadsleden en fractievertegenwoordigers vaak welkom worden geheten met een bloemetje, maar dat dat "niet erg duurzaam" is. Ook vertrekkende raadsleden en andere mensen die iets betekend hebben voor de stad, kunnen vaak op een bloemetje rekenen. Daarnaast worden er op verschillende plekken in het stadhuis wekelijks verse boeketten neergezet.

“Een mooi en feestelijk gebaar, maar niet erg duurzaam”, aldus de gemeenteraadsleden. “De bloemen groeien vaak in een verwarmde kas of worden ingevlogen met het vliegtuig. Daarnaast kost het kweken van bloemen veel water en worden er vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bovendien verdwijnen de bloemen na een relatief korte tijd weer in de prullenbak.”

De Eerste Kamer heeft hier een passende oplossing voor gevonden: nieuw beëdigde senatoren kunnen nu ook kiezen voor een plant. De ChristenUnie/SGP en de Partij voor de Dieren vroegen daarop de gemeente hetzelfde te doen.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag

Seizoensplanten

Het college laat nu weten zich ervan bewust te zijn dat een bos bloemen “niet het meest duurzame geschenk of bedankje” is, “maar de ervaring leert dat veel personen het krijgen van een snijboeket wel zeer waarderen”. Toch is het college bereid voortaan te kiezen voor duurzame (zoveel mogelijk biologische) varianten. Ook is het de intentie om boeketten die op diverse plekken in het stadhuis staan op korte termijn te vervangen door bakken met bloeiende vaste seizoensplanten.