Bijeenkomst over 75 jaar VN-vredesmissies op Malieveld

26 May 2023, 23:39 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Defensie

Op het Malieveld in Den Haag is vandaag stilgestaan bij 75 jaar VN-vredesmissies. Verschillende zogeheten peacekeepers vertelden hun ervaringen. Minister Kajsa Ollongren en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim legden een krans ter ere van alle militairen en burgers die zijn ingezet bij VN-missies. De Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) organiseerde het evenement.

De minister deed voor zo’n 150 aanwezigen de aftrap. “Als er geen vrede is, wat moet je dan? Voor miljoenen mensen in de wereld zijn VN-vredesmissies het antwoord geweest op die vraag.” Peacekeepers verrichten volgens de minister ontzettend goed werk.

Ollongren schetste met cijfers de omvang van de missies. “Tot vandaag hebben in totaal twee miljoen vrouwen en mannen de vrede gediend, op 71 plekken in de wereld. Terwijl wij hier op het Malieveld zijn, werken meer dan 76.000 militairen en politieagenten samen met 10.000 civiele experts als peacekeeper, op twaalf plekken in de wereld.”

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Defensie.

Moeilijk

Defensie is al 75 jaar betrokken bij tal van VN-vredesmissies. Alleen al in het afgelopen jaar zijn Nederlandse militairen actief (geweest) in landen als Angola, Bosnië, Cambodja, Congo, Cyprus, Eritrea, Kosovo, Libanon, Mali en Zuid-Soedan.

“Vredesmissies zijn belangrijk én moeilijk”, zei minister Ollongren. Daarbij zijn velen, ook Nederlandse peacekeepers, fysiek of mentaal gewond naar huis gekomen. “En een aantal van hen bracht het allerhoogste offer.” Het is volgens de minister zaak om altijd kritisch te blijven en te kijken hoe missies beter en effectiever kunnen, zodat het doel van een duurzame vrede kan worden behaald. “We kunnen onze mensen alleen uitzenden met een duidelijke taak én met genoeg ruimte en middelen om hun werk goed te kunnen doen.”