mainImage

Al honderden handtekeningen voor Haags openluchtzwembad

17 augustus 2022, 14:20 uur
Den Haag & Regio

Nu de komst van het Plopsa waterpark van de baan is, pleit Hart voor Den Haag voor de realisatie van een openluchtzwembad in het Zuiderpark. 

“Dit college zet in op bevolkingsgroei, zonder dat de voorzieningen voor sporten en bewegen meegroeien. Zo is er ook een gigantisch tekort aan zwemwater in onze stad”, aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos en sportwoordvoerder Coen Bom, die graag een openluchtzwembad in het Zuiderpark gerealiseerd zien worden.

“Sinds de sluiting van het openluchtzwembad Overbosch en de verbouwing van het Zuiderparkbad is er nauwelijks een mogelijkheid tot zwemmen in de open lucht. En laat dat nu juist tal van voordelen hebben voor de gezondheid alsmede voor het vermaak. Overbosch en het Zuiderpark-zwembad kenden topdagen in de zomer. Het is duidelijk dat mensen dat opzoeken bij mooi weer, want in plaats van het heerlijke zand en zeewater, wil men ook wel eens een grasveld en een duik in een verfrissend zwembad, bijvoorbeeld om wat baantjes te trekken. Haagse werknemers begonnen in vroeger dagen een uur eerder met werken om in de pauze naar het openluchtbad te kunnen gaan. De omliggende speel- en zonneweiden droegen een steentje bij tot dagrecreatie en leuke gezonder events, zoals een zwemvierdaagse.

Het Zuiderparkzwembad kent nu nog alleen een klein buitenbad, te bereiken vanuit het binnenbad. Dat moet anders”, aldus beide raadsleden, die hopen dat hun petitie die oproept tot realisatie van een Haags openluchtzwembad massaal wordt ondertekend en gedeeld.

Kom niet aan met dooddoener

Buitenzwembaden in andere gemeenten kennen deze zomer hoogtijdagen met een recordaantal bezoekers. De Mos en Bom: “Jammer dat dat zulks niet meer in onze gemeente kan plaatsvinden. Een stad als Den Haag moet toch ook deze recreatievorm kunnen bieden: een buitenbad met omringende recreatiemogelijkheden, inclusief horeca, die bij de zomer horen? In het verleden kwam de gemeente met de dooddoener ‘we hebben toch de zee?’. Maar dat is een totaal manke vergelijking. Een zwembad biedt met badmeesters een veilige zwemomgeving, zeker voor senioren die graag willen zwemmen of voor de jeugdigen zónder zwemdiploma. Bovendien is een buitenbad in het Zuiderpark makkelijk te bereiken. Je moet als 80-jarige eens proberen een zeeduik te nemen op Scheveningen, dan ben je dankzij de maatregelen van verkeerswethouder Van Asten 90 als je aankomt.”

De Mos en Bom bieden de petitie aan bij de presentatie van het coalitieakkoord en hopen daarmee de realisatie van een buitenbad in het akkoord te krijgen.