mainImage

Zo voorkom je dat je te veel eet.

Desiree Marsman
21 december 2021, 09:20 uur
Columns

Heb jij ook een haat-liefde verhouding met eten tijdens de decembermaand of kerstvakantie?

Je bent niet de enige. Veel eten en vervolgens weer streng zijn In mijn praktijk merk ik dat veel mensen uitkijken naar al het heerlijke eten, maar ook opzien tegen het eten. Deze periode eten we vaak te veel en komen we flink aan. Vervolgens gaan we in januari allemaal weer streng op dieet om al die kilo’s er weer af te krijgen. Iets wat steeds moeilijker gaat naar mate we ouder worden en iets waar we steeds minder zin in hebben. Maar zo hoeft het helemaal niet te gaan!

Tips
Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik heel erg van lekker eten houd. Ik ben echt een Bourgondiër en was vroeger heel wat zwaarder dan nu. Daarom krijg ik vaak de vraag hoe ik dit nu zelf doe en wat voor tips ik geef aan mensen die ik persoonlijk begeleid met voedingsadvies. Deze deel ik graag met jullie: 

De beste tip die ik heb: houd het bij de feestdagen zelf. Eet lekker met kerst, eet lekker op Oudjaarsavond en eet voor de rest normaal. Sla geen maaltijden over op feestdagen, omdat je meer en andere dingen eet. Sla je de lunch over dan ga je gegarandeerd meer eten in de middag van de minder gezonde dingen.  Als je alcohol drinkt, wissel dan af met water. Door het drinken van alcohol ga je namelijk meer eten. Door af te wisselen drink je uiteindelijk wat minder en ben je dus minder geneigd te overeten.

Beweeg! Eten verwerken kost je lijf veel energie en daardoor voel je je sneller moe. Als we moe zijn, zijn we vaak geneigd weer meer te eten. Ga dus juist even 1 of meerdere wandelingen maken op dit soort dagen. 

Geniet! Eet lekker en geniet. Het is een bijzondere tijd in het jaar. Ga je dus niet schuldig voelen maar geniet van het lekkers dat je eet. 

Ik wens jullie allemaal hele fijne kerstdagen en een vitaal 2022! 

Leuk dat je mijn column hebt gelezen! Wil je graag dat ik over een bepaald onderwerp schrijf? Mail dan naar [email protected] en wie weet is jouw onderwerp onderdeel van mijn volgende column.