Voorburgs Dagblad | Ziekenhuizen

Ziekenhuizen

mainImage

De formele ontbinding van de Reinier Haga Groep laat nog maanden op zich wachten. Die tijd is nodig voor een toekomstplan voor het LangeLand Ziekenhuis. Dat is financieel zwak, heeft een negatief eigen vermogen en een hoge schuld.  Weer een feitelijk onjuistheid over het LangeLand Ziekenhuis zoals onlangs in de media verscheen. Zomaar een stukje uit de vakmedia uit de zorg. In dit geval Skipr. Ik had er nooit van gehoord, maar kennelijk wordt dit patform in de zorg gelezen. Maar waar baseert deze journalist het nu weer op dat het LangeLand een torenhoge schuld zou hebben?  

Als bestuurslid van ‘De Vrienden van het LangeLand’ en relatiebeheerder van het ziekenhuis is mij dat niet bekend. “De Facebook-pagina van het ziekenhuis laat dan ook zien dat de directie trots is op de plezierige samenwerking met hun zorgpartners in Zoetermeer en lopen op dit gebied graag samen met hen voorop in Nederland”, is er bijvoorbeeld te lezen. In de zomer van 2020 opent het Orthopedisch Centrum in Zoetermeer zijn deuren. Het centrum staat naast het LangeLand Ziekenhuis en wordt dé plek voor behandelingen van het steun- en bewegingsapparaat.

Het is uitdaging om het LangeLand van een slecht imago bij sommigen af te helpen. Vooral ook omdat de zorg daar steeds voller raakt en steeds meer inwoners uit Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp het ziekenhuis als patient bezoeken. Op zich logisch, want de zorg, klantvriendelijkheid en de bereikbaarheid van het LangeLand zijn uitstekend. Hier kunnen andere ziekenhuizen een voorbeeld aan nemen. De sluiting van Bronovo houdt nog steeds veel inwoners bezig. Het kinkt ook allemaal logisch: hoe groter de stad wordt, des te beter is het om een ziekenhuis te sluiten. Ik heb respect voor actiegroepen e.d. die zich er nog steeds voor inzetten. Ik vrees dat het een onhaalbare missie is, omdat de Haagse gemeenteraad hen niet in zijn geheel steunt. 

Aan steun voor het LangeLand geen gebrek. Ik vertrouw er op dat het LangeLand Ziekenhuis de komende jaren verder zal groeien. Ook in financieel opzicht.  Met hulp van het bedrijfsleven en uiteraard met de steun van de zorgverzekeraars. Of zeg ik nu iets heel raars?

We hebben namens het LangeLand gisteren een bezoek gebracht aan de enorme Sligro-vestiging van de Leidschendamse ondernemer Hans van Wijk. Om in zijn termen van eten en drinken te blijven: 'Dit smaakt naar meer'. Ik kom graag in contact met ondernemers die het LangeLand Ziekenhuis een warm hart toedragen. Het is een mooi moment om nu in te stappen. In alle opzichten. Binnenkort brengen we bezoek aan Canon. Ik kijk er naar uit. 

Bart Bakker is journalist en bestuurslid van ‘De Vrienden’ van het LangeLand Ziekenhuis.

Mailen kan naar [email protected]