Welk organisatiemodel helpt met opruimen?

27 June 2020, 10:50 uur
Columns
mainImage

Waar je ook ter wereld een kleuterklas binnenloopt, vind je naar mijn idee het perfecte organisatiemodel. Hoe werkt dit organisatiemodel? En hoe kan dit jou helpen met opruimen? Dat leg ik je graag uit.

De ruimtes in een kleuterschool zijn ingedeeld in activiteitenzones: de poppenhoek, de bouwhoek, de schilder- en tekenhoek, de verkleedhoek, de muziekhoek en nog veel meer hoeken... Elk kind dat gaat opruimen, zal de poppen naar de poppenhoek brengen, de bouwstenen naar de bouwhoek, de verkleedkleren naar de verkleedhoek. Deze spullen hebben voor de kinderen (van 4 jaar) een vaste logische plek zonder dat daar uitleg voor nodig is. Daarnaast heeft het kind alles wat nodig is binnen handbereik omdat de spullen zijn opgeborgen bij de plek waar ze gebruikt worden. Er hoeft dus niet gezocht te worden.

Wanneer je je huis wilt gaan opruimen, ga dan niet meteen aan de slag met opruimen, maar verdeel je huis of kamer in activiteitenzones. Pak pen en papier en schrijf de verschillende zones op en maak een lijst van spullen die je voor die activiteiten nodig hebt. Wanneer je weet welke spullen je nodig hebt schrijf je ook op waar je deze spullen in wilt gaan opbergen.

In de woonkamer bijvoorbeeld kun je het volgende doen: televisiekijken, naar muziek luisteren, spelletjes spelen en lezen van een boek en de post.

Een voorbeeld. Wat kan je nodig hebben in de leeshoek: boeken, tijdschriften, krant, post en een dekentje. Wanneer de leeshoek op de bank is, zorg er dan voor dat je een boekenkast in de buurt van de bank zet. Want wanneer je dan klaar bent met lezen leg je je boek of tijdschrift niet op de grond naast de bank, maar zet je deze in de boekenkast.

Probeer bij het inrichten van de ruimtes te kijken naar je natuurlijke gewoontes. Kijk waar je spullen zich opstapelen. Dat geeft aan waar een bepaalde zone voor jou zou moeten komen. Als er bijvoorbeeld in de slaapkamer overal schoenen door de kamer liggen is dat de plek waar je je omkleedt. Als je schoenenrek dan beneden bij de kapstok staat, zal je je schoenen daar niet opbergen. Wanneer je in je slaapkamer een ‘omkleedhoek’  maakt met een schoenenrek, dan zal je automatisch je schoenen bij het omkleden in het schoenenrek zetten.  

Organiseren is mijns inziens een kwestie van een ruimte zodanig inrichten, dat deze weerspiegelt wie jij bent en wat voor jou belangrijk is. Wanneer je de ruimtes logisch hebt ingericht zullen deze makkelijk op orde te houden zijn. Opruimen wordt dan leuk(er) want je hoeft niet bij alles wat je pakt na te denken want je spullen hebben een vaste logische plek, net als in een kleuterklas.

Saskia Caminada is van beroep 'Opruimcoach'.

www.caminada-opruimcoach.nl