Voorburgs Dagblad | Weinig draagvlak voor huidige coalitie

Weinig draagvlak voor huidige coalitie

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Informateur Jan Anthonie Bruin is inmiddels druk bezig met de diverse gesprekken. Toch hebben de signalen en de eerdere publikaties in Voorburgs Dagblad, dat de coalitie met elkaar verder wil, veel lezers verontrust. Dit begon al met een gezamenlijke grote advertentie in een huis aan huis blad, dat overigens ongebruikelijk is, over de bereikte doelen. Toen al voelde ik dat deze advertentie verkeerd zou vallen, want talrijke reacties maakten duidelijk dat de coalitie helemaal niet zo populair was. Vervolgens kwamen de verkiezingen en was het duidelijk dat de VVD met negen zetels en 800 stemmen meer dan GBLV de grootste was. Er brak in de stroom van reacties een nieuwe fase aan, want de vele inwoners reageerden verheugd op de uitslag.

Er vanuit gaande dat de verkiezingsuitslag zou worden gerespecteerd, konden VVD en GBLV nu de coalitie gaan vormen. De grote verliezer D66  zou pas op de plaats maken en de strijd om de derde coalitiegenoot zou dan kunnen gaan tussen CDA en GroenLinks. VVD en GBLV zouden samen met 18 al voldoende zetels hebben, maar een derde partij er bij zou het geheel sterker maken. Let wel, dat is niet mijn mening, maar een waarneming op de talrijke reacties die mij bereikten vanuit de lokale gemeenschap.

Inmiddels zitten we deze week in nieuwe fase van reacties. De geruchten dat de GBLV, PvdA, GroenLinks en D66 samen gaan doet volgens veel inwoners totaal geen recht aan de verkiezingsuitslag. Lezers gingen me zelf gisteravond al boos bellen dat zoiets toch beslist niet mocht gebeuren en of ik het nummer van Jan Anthonie Bruin had. In kroegen als ‘Het Torentje’ werd ik er al op aangesproken en het boodschappen doen, duurde me veel te lang. Ik werd er weer op aangesproken.

Ik heb de betrokken inwoners beloofd om dit signaal, via mijn column, over te brengen. Laat die informateur in ieder geval opschieten en gewoon de verkiezingsuitslag recht aan doen, dan ga ik weer in Voorburg naar de kroeg en naar de Hoogvliet.

Bart Bakker is eindredacteur en journalist van Voorburgs Dagblad.


Foto: Digitaal Dagblad