Voorburgs Dagblad | We mogen weer open!
mainImage

We mogen weer open!

26 februari 2021, 06:03 uur
Columns

Veel zou ruim een jaar geleden ondenkbaar geweest zijn. Bijvoorbeeld dat heel Nederland eens in de drie weken aan de buis gekluisterd zit om te horen van onze premier of we onze verjaardag weer mogen vieren of naar een winkel mogen zonder afspraak. Ook deze week zat ik weer op het puntje van mijn stoel. Ik hoopte natuurlijk weer naar de kapper te mogen (heeft u ook zo'n ontploft hoofd als u wakker wordt?) maar vooral dat het weer mogelijk zou zijn om onze leerlingen naar school te krijgen. Binnen de scholengroep Spinoza en binnen mijn eigen school hebben we al enkele weken allerlei scenario's klaarliggen.

Toch weer verlenging van de situatie? Maximaal één dag iedereen naar school? Of toch minimaal? Anderhalve meter afstand, of toch niet? De boodschap is er uiteindelijk één waar we opgelucht over zijn. Eindelijk mogen we alle leerlingen weer op school uitnodigen. We hebben het direct zo georganiseerd dat iedereen maximaal op school is (vijf dagen voor examenleerlingen en twee-en-een-halve dag voor alle andere leerlingen). Dat is wordt pittig voor het Maartensteam. Weer helemaal omschakelen en naar een situatie niet zonder risico als het gaat om besmettingen.

Maar wat overheerst is blijdschap. We zagen en hoorden de leerlingen echt somberder worden de laatste weken. De zogenaamde 'leerachterstanden' werken we wel weg. Dat komt echt goed. De sociaal-emotionele impact van de coronacrisis op pubers is wat mij betreft veel zorgelijker. Nu we ze weer structuur kunnen bieden en een plek om elkaar te ontmoeten - zij het op onderlinge afstand - hopen we dat we onze leerlingen zich op dat vlak kunnen herstellen.

Ik kan niet wachten tot het maandag is en onze lege gangen weer gevuld zijn met leerlingen. In halve klassen, met mondkapjes op, met afstand van elkaar, natuurlijk - maar ze zijn er weer. En bij de volgende persconferentie is het weer spannend. Zouden we al weer meer leerlingen tegelijk mogen ontvangen? Mogen we onze aankomende leerlingen (groep 8 of groep 7) eindelijk het gebouw laten zien? Kunnen we straks diploma-uitreikingen in onze aula organiseren? Voor nu zijn we gewoon even tevreden met het simpele 'we mogen weer open'.

Ajolt Elsakkers is rector van het Sint Maartenscollege.