Voorburgs Dagblad | Wat is goed voor mij? Vakantie?

Wat is goed voor mij? Vakantie?

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Zo nu en dan heb ik zelf ‘groot onderhoud’ nodig. Dan stuur ik mezelf naar een coach met de vragen die op dat moment spelen. Laatst kreeg ik het ‘simpele’ advies om bij alles wat ik doe me af te vragen ‘Wat is goed voor mij’? Nu de vakantietijd aanbreekt, hoor ik allerlei plannen om mij heen en vraag ik me af of jij diezelfde vraag gesteld hebt: “Wat is goed voor mij?”.

Begrijp me niet verkeerd, regelmatig kies ik toch om iets te doen wat eigenlijk te veel, te druk, of wat goed voor anderen is, maar dat geeft niet, vertelde mijn coach. Als je er maar over nadenkt en bewust kiest. Een stapje richting ‘mindfull’ leven. Je gunt jezelf dan sneller, op een ander moment, iets wat wel goed voor jou is.

Vele jaren geleden vertelde een goede vriendin mij dat haar ouders altijd ziek werden als zij op vakantie gingen, dat was ‘normaal’. Ik keek haar verbijsterd aan: hoe zo? Als dat echt waar is, dan ga je toch niet meer? Maar inderdaad in de jaren die volgden: oogontstekingen, blindedarmen en in een goed jaar slechts een vrij zware buikloop. In die tijd hadden beide ouders een baan, vrij veel stress. Inmiddels is voor hen gelukkig een probleemloze vakantie ‘normaal’. Het verschil? Ze zijn nu met pensioen.

Aan de andere kant: er is onderzoek dat aantoont dat het voor je brein goed is om minstens één keer per jaar een nieuwe omgeving op te zoeken. Een nieuwe cultuur, een ander land. Het stimuleert je brein om nieuwe verbindingen aan te maken.

Laatst was ik in Sevilla (een echte aanrader!) en je wilt niet weten hoe vaak we daar de weg kwijt geraakt zijn de eerste twee dagen. Dat was trouwens helemaal niet erg, het ene straatje in het oude centrum is nog leuker en mooier dan het andere straatje en overal was wel een winkeltje.

De derde dag van de vakantie begon mijn brein alle ‘thuis stress’ los te laten en opeens werd het vinden van de weg een stuk makkelijker. Mijn brein had de rust om zich te focussen en te ontwikkelen.

Wat heb jij voor jezelf bedacht deze zomer? Heb je (te) veel stress achter de rug?: Een Staycation is zo’n gek idee nog niet als je de boel de boel kunt laten in je eigen huis en leuke dingen dicht bij huis opzoekt.

Heb je jonge kinderen? Tja dan is het devies: kinderen blij, ouders blij. Hoe krijg je kinderen blij? Naar mijn eigen ervaring: een camping met allerlei jeugdactiviteiten. Voor de ouders: boek lezen bij de tent, in je hangmat. Een huisje of hotel bij zee, met zwembad en een speeltuin: altijd geslaagd.

Volgens mij heb je de moraal van mijn verhaal vast wel te pakken:
Waar tank jij van bij? Een rugzaktocht door de rimboe? Of lekker thuisblijven?

Wat is goed voor jou?

DOEN!


Fijne vakantie

Marjolein van Bodegom is cognitief psycholoog, opgeleid aan de universiteit van Nijmegen. Ze is gespecialiseerd in hoe mensen leren, denken en hun informatie verwerken. Zie ook http://vanbodegom.eu/


Foto: Digitaal Dagblad