Voorburgs Dagblad | ‘Volg je hart’ onder invloed van fake-news een bedenkelijk advies

‘Volg je hart’ onder invloed van fake-news een bedenkelijk advies

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

“Wat zijn de grootste gevaren voor ons als soort; ‘Homo Sapiens’?” is de vraag die mijn aandacht trekt in de NRC van 5/6 mei. Bio-technologie,  geeft de schrijver Yuval Harari als eerste aan.

De biotechnologie zal steeds meer manipulatie van ons lichaam en brein mogelijk maken. Dat kan dan leiden, via economische ongelijkheid (die behandelingen kosten geld), naar biologische ongelijkheid.

Om onze kinderen die nu naar school gaan hier op voor te bereiden moeten we vooral nadenken over ons onderwijs. Wat hebben onze kids nodig in een wereld waar zoveel veranderlijk en manipuleerbaar wordt? Wat moeten we ze leren?

In Harari’s optiek:


  1. Geestelijk evenwicht

  2. Emotionele intelligentie


Daarmee toegerust kunnen kinderen zichzelf later telkens opnieuw uitvinden in een heel veranderlijke wereld. Mogelijk moeten ze bijvoorbeeld keuzes gaan maken als: welk lichaam wil ik; welk brein?

“Hoe doe je dat?”,  vraagt NRC aan Harari.

“Dat is de grote vraag, hoe leer je veerkracht aan, zelfs in het omgaan met hun eigen identiteit? Niemand weet het.

Er is nu een diepe kloof tussen school waarin alles opgedeeld is in stukjes, en het echte leven. Een moderne leraar gidst je niet door het leven, hij leert je alleen geschiedenis.

We zullen veel moeite moeten doen om ons bewustzijn te begrijpen. Het oudste advies wat er bestaat is: Ken uzelve! Laten we daarmee beginnen bij onze kinderen: zelfinzicht!”

“Mensen zijn vooral zo makkelijk te manipuleren omdat ze zichzelf niet goed kennen.” Daar raakt Harari aan de kern van mijn eigen bevlogenheid. Ik wil mensen inzicht geven in:

  • Hoe leer je?

  • Hoe denk je?

  • Hoe gedraag je je?


Als je leert om je eigen haat en angsten onder ogen te zien, dan wordt het steeds moeilijker voor fake-news om jou te beïnvloeden. Je kunt er dan makkelijker afstand ervan nemen. De meeste mensen zijn zich helemaal niet bewust van die gevoelens, ze duwen die weg.

We zijn ons meestal niet bewust van onze eigen vooroordelen. Daarmee maken we onszelf een makkelijke prooi voor nep-nieuws!

Kijk naar al die verkiezingen die door Cambridge Analytica gemanipuleerd zijn. Verkiezingen gaan over gevoel, maar dat kan dus allemaal gemanipuleerd worden op een schaal die vroeger ondenkbaar was. Luister naar je hart, een 19e eeuws advies, is nu echt een verkeerd advies!

Je kunt hier het volledige artikel lezen: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/04/onheilsprofeet-harari-houdt-de-moed-erin-a1601887

Wil je meer weten en heb je lekker tijd voor een goed boek deze zomer?
Denk aan Yuval Harari zijn boeken: ‘ Sapiens’ of ‘Homo Deus’. https://www.bol.com/nl/p/sapiens/9200000073795133/?suggestionType=suggestedsearch&bltgh=h9qrfExt-oH1R4iMhQlOYw.1.2.ProductImage

Wil je meer inzicht in je eigen manier van denken en gedrag?
Schrijf je je in voor de ‘Meeting of the Minds’ op 10 november 2018 bij Voel je Wel in Leidschendam. http://vanbodegom.eu/denkstrategie/data-denkstrategie/

Marjolein van Bodegom is cognitief psycholoog, opgeleid aan de universiteit van Nijmegen. Ze is gespecialiseerd in hoe mensen leren, denken en hun informatie verwerken. Zie ook http://vanbodegom.eu/


Foto: Digitaal Dagblad