Verhuizen, een mooi moment om op te ruimen

28 August 2020, 13:02 uur
Columns
mainImage

Wanneer je gaat verhuizen is dat een mooi moment om al je spullen eens goed op te ruimen. En alleen de spullen mee te nemen die je echt nodig hebt en gebruikt. Maar hoe doe je dat en waar moet je beginnen?

Ik merk dat veel mensen moeite hebben om een verhuizing goed voor te bereiden en keuzes te maken in wat ze wel en wat ze niet mee nemen naar het nieuwe huis. Ik zie dat daardoor mensen soms zelfs de verkoop van het huis uitstellen en in sommige gevallen zelfs afzeggen.

Als opruimcoach heb ik een mevrouw geholpen die van een twee onder één kapwoning naar een vrijstaande woning verhuisde. Je zou zeggen genoeg ruimte; dus gooi alles in dozen en geef de spullen een nieuwe plek. Maar het huidige huis stond zo vol met spullen waarvan ze zeker wist dat ze heel veel niet meer gebruikte.

Samen zijn we aan de slag gegaan en hebben kamer voor kamer de spullen doorgelopen en in categorieën verdeeld. Zo zie je snel dat je spullen dubbel of misschien wel 3,4 of 5 dubbel hebt en kan je snel een besluit nemen welke je wilt houden en welke weg kunnen.

Natuurlijk zijn er voorwerpen waarvan het handig is om meerdere exemplaren in huis te hebben, maar wat moet je met bijvoorbeeld 4 gardes? Of met 5 flesopeners? In de meeste gevallen gebruik je steeds één en dezelfde, omdat je die het prettigst vindt in het gebruik of omdat je die het mooiste vindt. Wat de oorzaak ook is, met het opruimen van dubbele spullen kun je een flinke opruimslag slaan!
 Soms liggen dezelfde soort spullen door het hele huis verspreid. Zo had deze mevrouw door het hele huis schoenen liggen. We hebben alle schoenen bij elkaar gelegd en dit waren meer dan 80 paar schoenen. Daar schrok ze zelf behoorlijk van. We hebben de schoenen met hakken bij elkaar gelegd, en hetzelfe gedaan met laarzen, slippers enzovoort. Zo zag ze al snel dat ze twee paar dezelfde schoenen had. Hier was de keuze snel gemaakt en heeft ze het paar gehouden dat ze nog het minste had gedragen. Bij de andere schoenen heeft ze bedacht welke ze het vaakst gebruikte en welke niet. Welke lekker zaten en welke niet. Ze heeft uiteindelijk 20 paar schoenen gehouden. De echt versleten schoenen heeft ze weggegooid en de rest is naar de kringloop gegaan.

Tijdens het opruimen hebben we ook alvast spullen ingepakt zodat alle kamers er netjes en leeg uitzagen voor de verkoop van het huis. De verkopend makelaar via wie ik deze klant had gekregen was aangenaam verrast. Hij zag het niet zitten het overvolle huis te gaan verkopen want mensen kunnen daar gewoon niet doorheen kijken en dan volgt het ene bezoek na het andere bezoek. Wat frustrerend is voor zowel de makelaar als de verkopende partij. Maar dit huis was gelukkig snel verkocht en heeft uiteindelijk ook meer opgeleverd dan verwacht.