Verduurzamen is geen hobby....

21 April 2022, 10:14 uur
Columns
mainImage

De energietransitie is oneerlijk. Op een app kijken hoeveel energie je zonnepanelen vandaag opwekken is hartstikke leuk. Als het zonnetje schijnt dan. Verduurzamen als hobby voor wie het zich kan veroorloven. In tegenstelling tot de meeste hobby’s, levert deze hobby geld op.

Heb je geen geld om aan deze hobby te beginnen? Dan betaal jij je blauw aan Eneco, ENGIE of Essent. En alsof dat nog niet erg genoeg is, moet je van het kabinet ook nog korter douchen en de verwarming op 19 graden zetten.

Vanaf volgende maand is ons huis energieneutraal. Door de stijgende energieprijzen wordt investeren in zonnepanelen steeds aantrekkelijker. En als je investeert in het verduurzamen van je huis, dan krijg je daar zelfs subsidie voor. Maar dan moet je wel kunnen investeren. Dat geluk hebben sommigen. Ruim een half miljoen huishoudens in Nederland heeft te maken met energiearmoede. Zij hebben dat geluk niet. Ik heb vanaf volgende maand een energierekening van nul euro, terwijl mensen met minder geluk deze rekening alleen maar hoger zien worden.

We staan pas aan het begin van de energiecrisis. Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de komende jaren de energieprijzen gaan stijgen.

Het kabinet trekt de knip om de gevolgen van de stijgende energieprijzen te beperken. Een belerende advertentiecampagne over korter douchen, een belastingverlaging en een eenmalige compensatie van 800 euro voor minima. Gaat dat helpen? Natuurlijk niet. Nou ja, dat geld is zeker nodig om niet direct massaal in de schuldhulp terecht te komen. Maar als we de woningen van minima niet verbeteren, staan er binnen no-time alsnog dikke rijen bij de schuldhulploketten. Het verduurzamen van deze huizen moet veel sneller. Alleen dan wordt de energierekening structureel lager. Ja dit kost nu extra geld. Voor 800 euro kan je nog geen schuurtje energieneutraal maken. Maar op de lange termijn is het goedkoper dan aanmodderen met het huidige maatregelenpakket.

In Rijswijk is 1 op de 3 huizen een sociale huurwoning. Verduurzamen is geen hobby, maar vaak de enige manier om het hoofd boven water te houden. De overheid en woningcorporaties moeten daarom samen aan de slag. Sociale huurders met een acuut probleem helpen. Geen eenmalige bijdrage, maar een slimme investering in de toekomst. Dat is wel zo eerlijk. Geld dat stom is, maakt recht wat krom is.