Van blokjesverjaardag tot protestparty

4 January 2021, 13:12 uur
Columns
mainImage

De laatste keer in 2020 dat ik in een kappersstoel zat haalde de dame die mij in de verf zette herinneringen op aan werkdagen waarop plotselinge sluiting van de zaak dreigde. Niet vanwege de coronamaatregelen, maar vanwege onrustig verlopende demonstraties op het nabijgelegen Plein. Het kan Hagenaars en Hagenezen dan ook moeilijk zijn ontgaan dat onze stad in 2020 geregeld het decor was van demonstraties tegen het coronabeleid.

Op oudejaarsnacht moest ik plotseling terugdenken aan de demonstratie van Viruswaanzin die waarnemend burgemeester Johan Remkes afgelopen juli verbood. Remkes beriep zich destijds op het massale karakter van de demonstratie, waarbij ook optredens van bekende dj’s op het menu stonden. Vol verwondering heb ik toen de line-up van ‘Samen terug naar normaal’ bestudeerd. DJ Jean, DJ Paul Elstak: namen die herinneringen opriepen aan ‘houseparties’ waarmee klasgenootjes in groep acht al hakkend hun verjaardagen vierden.

In augustus mochten de dj’s alsnog hun feestje bouwen. ‘Met Jebroer, Paul Elstak en duizenden vrijheidsstrijders LIVE vanaf het MALIEVELD!!’, berichtte Jean op Facebook vanaf een Viruswaanzin-demo. Het zijn namen die een maand later opnieuw de revue passeerden toen een vrachtlading BN’ers en pseudo-BN’ers zich onder het motto #ikdoenietmeermee afkeerde van de coronaregels. In oktober werd Jebroer gespot in een hossende menigte in café-restaurant Luden, enkele luttele uren voordat horecazaken hun deuren langdurig moesten sluiten.

En verrek: een paar uur voor de jaarwisseling dook de rapper alweer op. Beelden van Jebroer die op een tjokvol Tesselseplein een uitzinnig publiek – veelal koters – zat toe te joelen werden op Twitter gretig gedeeld. Hoe was dit mogelijk, in tijden van een lockdown en de dreiging van code zwart in de zorg? Al gauw verschenen in de media de eerste hints. Het evenement was namelijk geen buurtfeestje, maar een heuse ‘demonstratie’ tegen het aflasten van het jaarlijkse vreugdevuur.

Twitteraars buitelden over elkaar heen om het feestje ‘een opgestoken middelvinger naar de zorg’ te noemen. Terecht, als je het mij vraagt. Maar ik vraag me ook af welk signaal de artiesten die zich hiervoor lenen denken af te geven aan collega’s uit de muziek- en evenementenbranche die in 2020 nauwelijks hun passie hebben kunnen volgen en hun inkomsten zagen verdampen.

Dat je ondanks de dreiging van het virus toch een uitzinnige menigte kunt toespelen, mits je je optreden maar verpakt als demonstratie en je publiek ‘vrijheidsstrijders’ noemt? Laten we hopen dat Jebroer en de burgemeester die een oogje dichtkneep niet een nieuw dubieus coronafenomeen hebben ontketend: de ‘protestparty ‘op z’n Haags’ als opvolger van de blokjesverjaardag.