Typisch Nederlands 

26 December 2023, 11:09 uur
Columns
mainImage

Zit tegenwoordig in deze donkere dagen aan het einde van het jaar op X. Of Twitter voor de next and last generation boomers van Facebook.

Anyway, ik zie overspannen demonstranten voor Gaza voorbij komen. Overspannen witmannen die vrezen voor de Islam. Verder nog wat verschrikkelijke beelden zonder de inmiddels beroemde context van vechtende zwarte mensen op straat tot oorlogsmisdaden die niet na te gaan zijn. En weer iedereen die links en rechts door elkaar heen halen. Geloof me nou, rechts is al sinds 1977 aan de macht. Dus als je wat te zeiken hebt, niet bij echt links. En het zoutjeslinks is niet mijn links.

Tot zover. Nu krijgen we ook nog de columns over de eigenheid van Nederland of het gebrek daaraan door wat grachtengordelgerochel gevat in een culinair polemiek. Patatje oorlog is een koloniale erfenis. Haha wat had je anders verwacht? The name says it all. Kapsalon. De koningin van de multiculturele samenleving. Heerlijk.

Alleen wat mij irriteert?

De onwetendheid. Het willen deugen. Het conservatisme dat vasthoudt aan vervlogen tijden. Het de wil opleggen aan anderen vanuit geloof of overtuiging. Eventueel met geweld. Het geloof in eigen waarheid.

Laat ik dan naast Kapsalon en een patatje oorlog een echt Nederlandse uitvinding hier neerleggen wat exact de waterscheiding van denkbeelden blootlegt.

De monniken uit Zutphen en Deventer. Ergens in de late Middeleeuwen.

Yep. Die brouwden dan wel geen bier maar stelden de vraag binnen de kerk of de mens niet verantwoordelijk kan zijn voor zichzelf. Zonder een opgelegd geloof of overtuiging dat je vertelt wat en hoe je moet leven.

Yep. Deventer en Zutphen. Daar werd de vraag gesteld. Eerlijk gezegd in navolging van de oude Grieken. Erasmus volgde daarna en het humanisme was geboren. Verlichting, grondwet, vrouwenkiesrecht. Zonder dwang van religie of overheid.

Zutphen, Deventer. Inmiddels verkopen ze ook een patatje oorlog en een kapsalon.

Maar wat we nooit mogen verkopen is de vrijheid.

Uit Zutphen en Deventer. Was overigens wel deel van het Bourgondische Europese rijk.

Love that food!