Voorburgs Dagblad | The Streets of Voorburg-Leidschendam

The Streets of Voorburg-Leidschendam

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Nu de zomer op zijn hoogtepunt is, denk ik vaak aan de tijd dat ik als kind speelde op straat en de vriendjes uit de buurt een spelletje deed, zoals stoepranden. Je ziet het bijna niet meer.

Een potje ‘stoepranden’ was enorm populair vooral met het mooie zomerweer breiden we het uit met een fles gevuld met water en mocht je elkaar nat maken. Nou, dan hadden we de grootste lol.

Het valt mij dan ook op dat de heringerichte straten een schuine rand hebben gekregen waardoor dit tijdverdrijf voor de kinderen om zeep is geholpen!

Drie tot vier keer per jaar loopt de drumfanfare van Forum Hadriani door de diverse straten van Voorburg-Leidschendam.

De meesten van u hebben Forum weleens gezien, dan weet u misschien ook dat wij ‘vier breed’ lopen, dit betekent vier tamboers voorop. Wie de militaire dienst mee mochten maken, weet hoe je een peloton moet opstellen. Een gestrekte arm naar rechts en met gezicht de andere kant uit kijken en richten totdat de Sergeant zei; “hoofd front”. Dit bepaalt de breedte van de legereenheid en zo ook die van de drumfanfare.

Veel wegen in onze gemeente zijn onder handen genomen en er best van opgeknapt. Al vraag ik mij af wat eraan vooraf gaat vóórdat een en ander wordt aanvaard. Enerzijds worden de straten versmald om de auto’s mijden, maar anderzijds wordt een gedeelte stoep weggehaald zodat je je auto daar kan parkeren. Beetje krom, vind u niet? De kinderen kunnen nauwelijks spelen op de stoep, want die is er bijna niet! Het straatspelletje is daardoor verleden tijd, nu vinden wij het raar dat de kinderen zich hoofdzakelijk bezig houden met computerspelletjes? De bedenker, die dit heeft ingediend bij de gemeente, heeft toch ook met zijn driewieler op de stoep kunnen rijden?

Door de verbouwing van de straten kunnen de mensen elkaar niet meer passeren. En gezien er nogal wat basisscholen zijn, is het spitsuur rond 08.30 en 15:00 uur als de scholen uitgaan.

Forum Hadriani wordt geregeld ingehuurd om sfeer aan een feestdag te geven, dan zijn deze gefacelifte laantjes echt te smal. Wij zouden het liefst ‘vijf-breed’ willen lopen maar dat kan dan alleen op de Parkweg, of op een van de andere geasfalteerde wegen.

Theo Koppe

 

U zult nog vaak aan Forum Hadriani denken als u wéér opzij moet voor een tegenligger!


Foto: Digitaal Dagblad