Voor de (groot)ouders van leerlingen in groep 8 komen de eind Cito’s eraan (17, 18 en 19 april). De schooladviezen zijn nu al bekend. De nieuwe middelbare school zal ook naar de Cito resultaten kijken om een beeld te vormen over het kind.
Op deze link kun je een document vinden met mijn tips aan jouw kind om deze drie toetsdagen zo goed mogelijk door te komen.
Bij mij thuis loopt nu een eindexamenkandidaat rond. Voor haar start het examen op 14 mei. Een tip voor alle leeftijden en dus ook voor jouzelf als je een examen moet doen, komt uit de ThiemeMeulenhoff examen survivalgids, maar je kunt er ook zelf een positieve gedachte verzinnen: 'Zeg voor een examen tegen jezelf, bijvoorbeeld: Ik ben mezelf en mezelf is mezelf, ik ben hier, ik ben iets, ik ben iemand, en ik kan alles, ALLES.' Daarbij voor de spiegel gaan staan, werkt nog beter!
In jezelf geloven is het halve werk. Als je de gewone schooltoetsen, die twee uur duren, goed gemaakt hebt, dan gaat dat eindexamen ook wel goed komen. Enig verschil: het duurt drie uur.
Als je er op dit moment helaas nog niet zo goed voor staat, dan is het goed om te weten dat je eindexamenpunten voor de helft tellen. Goed leren en daardoor goed presteren op je eindexamen en slagen is ook dan zeker nog mogelijk!
Bij ons thuis is die laatste situatie ontstaan: mijn dochter zal er ook hard aan moeten trekken om het te gaan halen. Wat kun je als ouders doen?
- Je kunt ervoor zorgen dat je kind al het materiaal heeft dat helpt: eindexamenbundels en boekjes met samenvattingen zijn heel nuttig. Vraag: wat heb je nodig?
- In ons geval doen we ook een investering. Mijn dochter doet eindexamentrainingen in de drie vakken waar ze er slecht voor staat. Die gaat ze graag doen.
- We hebben haar altijd bijles aangeboden, maar die wil ze niet meer……
Dan rest ons als ouders:
- Vertrouw op je kind. Ze zijn al zo ver gekomen, de kans dat ze het wel redden is heel groot. Als jij vertrouwen uitstraalt ondersteun je je kind.
- Zorgen dat er lekker en gezond eten in huis is. Leren kost heel veel energie. Denk bij het examen zelf eraan bananen en nootjes(studentenhaver) mee te geven.
- Water is heel erg belangrijk. Het brein kan pas optimaal functioneren als er voldoende vocht in het lichaam is. Flesje water bij het drie uur durende examen is onontbeerlijk!
- Geef ze de ruimte. Denk aan dingen als:
- Laat ze uitslapen.
Hun puberbrein heeft dat nodig. Vaak leren ze graag tot laat.
- Taken in het huishouden:
Geef hen daar komende weken vrijstelling van!
- Ieder kind is anders.
Wat heeft uw kind nodig om zich optimaal op studie te kunnen?
- Richten de komende weken?
Hoe kunt u het daarbij helpen? Heeft u dat al gevraagd?
Aanvullende films en tips:
Algemene tips en leef adviezen voor in de weken voor het examen. Zie deze link
Praktische tips van docenten per vak. :Zie deze link
Een vrij uitgebreid document met veel studeer/ leertips. Zie deze link
Ik wens alle leerlingen heel veel succes en alle (groot)ouders veel wijsheid.
Marjolein van Bodegom is cognitief psycholoog, opgeleid aan de universiteit van Nijmegen. Ze is gespecialiseerd in hoe mensen leren, denken en hun informatie verwerken. Zie ook http://vanbodegom.eu/