Voorburgs Dagblad | Schermtijd.....

Schermtijd.....

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Ik stel de updates van het besturingssysteem van mij iPhone altijd zo lang mogelijk uit. Na elke update loopt mijn batterij namelijk veel sneller leeg. U zult het herkennen… Een paar weken terug moest ik er toch aan geloven. En daar ben ik nog steeds niet helemaal van bekomen. Niet omdat mijn batterij weer heel snel leegloopt, of omdat alles er weer net iets anders uitziet, nee, er zit dit keer echt iets nieuws in: ‘schermtijd.’

Een nieuw programmatje dat precies bijhoudt hoe lang je je iPhone gebruikt, hoe vaak je hem oppakt en hoeveel meldingen je krijgt. En dat per app. Grappig foefje, dacht ik. Ik wist dat ik mijn telefoon veel gebruik. Voor mijn werk, voor mijn raadswerk en prive. Ik gebruik hem veel. Dat wist ik, maar dat vond ik geen probleem. Totdat ik na een week mijn eerste rapport kreeg.

‘HOEVEEL UUR!?’ zei ik hardop. En hoe vaak pak ik dat ding op!? Opeens werd ik keihard met mijn neus op de feiten gedrukt door mijn eigen telefoon. Het duizelt me bijna als ik me bedenk wat ik in al die uren wel niet had kunnen doen. Eerst dacht ik nog: ja, maar ik gebruik hem heel veel voor werk. Klopt. Maar in het weekend gebruik ik hem dus nog meer!

Ik zal vast niet de enige zijn. En net als elk jaar hebben we weer goede voornemens: meer bewegen, minder eten, minder alcohol of stoppen met roken. Maar sinds IOS 12.1 is er volgens mij een nieuw nationaal goed voornemen bijgekomen: minder schermtijd! Met een beetje inzet hebben ik en velen met mij in 2019 dan honderden uren meer over voor veel belangrijkere zaken.

 


Foto: Digitaal Dagblad