Voorburgs Dagblad | Positie wethouder Rouwendal onhoudbaar

Positie wethouder Rouwendal onhoudbaar

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Wethouder Jan Willem Rouwendal (Christen Unie- SGP) gaat een zware periode tegemoet. Door de rel rond de afgegeven vergunning voor een kinderopvangorganisatie aan de Rembrandtlaan is zijn positie volgens ingewijden onhoudbaar geworden. Andere kinderopvangorganisaties uit de gemeente Leidschendam- Voorburg, die nota bene al jaren nauw samen werken met de gemeente, hebben niet eens een uitnodiging gekregen om mee te schrijven op deze locatie die aan een Amsterdamse club is vergeven. Met het binnenhalen van een grote commerciële concurrent wordt het brood uit de mond gestoten van lokale ondernemers, die werkgever zijn van veel in deze gemeente woonachtige werknemers. Wat blijft er over van verbinding met lokale ondernemers, iets waar deze gemeente zich op voorstaat?

Daar komt bij dat er sprake is van een onveilige situatie omdat er tussen woonzorgcentrum Het Anker en de kerk een hogedrukgasleiding ligt waarvan bekend is dat er in de directe omgeving van een dergelijke leiding geen groepen kinderen of oudderen mogen worden gehuisvest die zichzelf niet kunnen redden. Dit zou volgens experts gevaarlijk kunnen zijn.

Rouwendal blundert op alle fronten. In plaats van een gedegen onderzoek door de brandweer en de lokale economie een kans te geven, doet hij het tegenovergestelde. Met de Jan van der Heijdenstraat en de gasexplosie nog vers in het geheugen, lijkt deze wethouder buiten de realiteit te staan. Hoe kan iemand zulke risico’s nemen als het gaat om de veiligheid en het economisch belang van een gemeente?

Tientallen bewoners zijn inmiddels in rep en roer. Niet alleen van deze affaire, maar ook vanwege de overlast door hangjongeren, scholieren en (jonge) drugscriminelen aan de Rembrandtlaan.

Onlangs kwam Rouwendal al in opspraak. Dit naar aanleiding van de zogenoemde Nashville-verklaring. De wethouder wilde geen afstand nemen van die verklaring, al zegt hij wel die niet te zullen tekenen. Dit leverde politieke commotie en emotie op. Iemand kan wel een economische aanleg voor cijfertjes etc. hebben en een juridische achtergrond, maar Rouwendal laat wederom zien over te weinig empathisch vermogen te beschikken en bestuurlijke ervaring om de rol van wethouder te vervullen. Hij brengt door zijn gedrag de coalitie in grote problemen. Sterker nog, er is opeens een reële kans dat de toch al zo kritische oppositie enorm veel munitie heeft verzameld, meer dan genoeg om het College te laten vallen. Rouwendal is dermate ongeloofwaardig geworden dat hem niets anders rest dan op te stappen.

Dan kan hij dit het beste voor a.s. dinsdag doen als hij naar de bewonersbijeenkomst gaat. Door zijn aanwezigheid als wethouder is het huidige College niet serieus te nemen. Pikant detail. Zijn collega wethouder Astrid van Eekelen woont ook op de Rembrandtlaan. Prettige wedstrijd allemaal.

 


Door: Bart Bakker | Foto: Digitaal Dagblad