Pak het tuig aan en niet de voetbalfan!

7 October 2023, 09:57 uur
Columns
mainImage

Ik ga al jaren met veel plezier naar voetbalwedstrijden. Mijn vaste stek is vak VV in De Kuip. Door de jaren heen hebben wij in dit vak een leuke vriendengroep opgebouwd waarmee we regelmatig voor of na de wedstrijd een hapje eten. Maar buiten mijn grote voorliefde voor Feyenoord vind ik wedstrijdbezoeken sowieso altijd leuk. Zeker van een“volksclub”. Dus wanneer ik een keer mee kan naar ADO Den Haag, SC Heerenveen of bijvoorbeeld FC Utrecht laat ik dat zeker niet na.

De laatste jaren merk ik dat veel mensen een heel ander beeld hebben van stadionbezoekers. Er wordt vreemd gekeken als ik vertel dat ik samen met mijn dochter van 9 en mijn neefje van 8 naar Feyenoord-Heerenveen ben gegaan: “Durf jij dat dan” of “heb jij ook een aansteker gegooid, waarom?”. Alsof iedereen in het stadion uit is op geweld.

Het is misschien moeilijk voor te stellen voor buitenstaanders, maar in die 30 jaar dat ik naar thuiswedstrijden van Feyenoord ga, heb ik me nooit onveilig gevoeld. Ruim 1,5 uur voor de wedstrijd zit ik al in mijn vak. Terwijl mijn kinderen een spelletje spelen op hun telefoon los ik samen met John, Jan, Elianne, Charlie, Michiel, Robbert, Mark, Nick en Fred de wereldproblematiek op. Allemaal andere politieke kleuren, leeftijden en achtergronden, maar wel in volle harmonie. Daarna schreeuwen we onze club naar een overwinning (of niet) om met een voldaan naar huis te gaan. Veel meningsverschillen maar nooit ruzie.

Moet deze groep die zoveel plezier beleeft aan het spelletje en niks verkeerds doet de dupe worden omdat er een groep is die het constant verziekt? Het voelt voor mij vaak of ik verantwoording moet afleggen voor iets waar ik part noch deel aan had.

Het is een kleine groep die het verziekt voor alle voetbalfans. Het is toch belachelijk dat je niet meer naar je favoriete club kunt gaan omdat je een roze fanclub hebt opgericht. Het meest recente voorbeeld was de klassieker Ajax-Feyenoord. Daar moesten uiteindelijk onze agenten in ME uitrusting putdeksels en bakstenen ontwijken omdat een groep niet tegen zijn verlies kan. Voor clubbestuurders is het ook moeilijk. Deze kleine groep die het voor iedereen verpest, deinst niet terug voor bedreigingen en geweld.

De oplossing heb ik niet, maar ik geloof dat we meer kunnen doen dan we nu doen. Het is belangrijk dat de politiek, politie, justitie, de KNVB en de voetbalclubs de handen ineen slaan. Investeer in hypermoderne poortsystemen met gezichtsherkenning, zorg voor identiteitscontroles, voor een verbod op gezichtsbedekkende kleding en voor een digitale meldingsplicht voor iedereen met een stadionverbod. Laten we ervoor zorgen dat het een feestje blijft om naar voetbalwedstrijden te gaan. Pak het tuig aan en niet de voetbalfans.

Berend Aptroot, is gemeenteraadslid in Zoetermeer en staat op plek 58 van de kandidatenlijst van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november a.s.