Opeens aantal weken met het gezin thuis….

19 March 2020, 19:52 uur
Columns
mainImage

Toen ik mijn vorige column schreef waren we met ons gezin en mijn vader op skivakantie in Noord-Italië. We hebben de hele week heerlijk kunnen skiën en er was verder niks te merken van het Coronavirus. De laatste skidag zijn mijn man en 2 dochters 70 km gaan skiën, een rondje rond om een grote berg en daar hebben ze heel veel mensen ontmoet. Ze zijn zonder mij gegaan want dat kan en durf ik echt niet!

Het lijkt wel maanden geleden dat we daar waren. Want wat is erin tussen veel gebeurd. De laatste zaterdag van onze vakantie zijn we om 5 uur in de ochtend vertrokken naar Nederland en terwijl we onderweg waren werd het gebied waar we waren ook als risicogebied aangemerkt.

Mijn man is gewoon aan het werk gegaan maar belde de tweede dag mij op om te vertellen dat hij naar huis kwam, hij voelde zich helemaal niet lekker.. En toen gingen bij mij alle alarmbellen af. Het zou toch niet? Het zou toch niet dat hij het virus heeft opgelopen..Daarna werd ook nog onze jongste dochter heel erg verkouden, later met hoesten en koorts. Gelukkig werden ze beide niet zieker. Maar dat was best schrikken.

Afgelopen zondag zaten we met z’n 4e voor de tv toen we te horen kregen dat de komende 3 weken de scholen dicht gaan. De kinderen riepen gelijk jeeehhh we hebben vakantie. Nou mooi niet! En ik dacht stiekem nu ik dan toch 3 weken binnen zit dan kan ik weer eens bij mijn zelf thuis goed gaan opruimen.

Gisteren heb ik samen met de kinderen een overzicht gemaakt van hoe we met elkaar de dagen gaan doorbrengen. Daar zit een aantal tijdblokken in waar we met elkaar schoolwerk gaan doen, naar buiten gaan om te steppen en skeeleren terwijl ik ga hardlopen, spelletjes gaan spelen met elkaar.

Maar ook tijdblokken waarin staat welke ruimtes we de komende weken gaan opruimen met elkaar. Dat wordt nog best een uitdaging om het met elkaar te doen. Normaal ruim ik de kinderkamers zelf op en dan kan ik ook zelf beslissen wat blijft en wat gooi ik weg. En over weggooien denkt vooral mijn jongste dochter en ik er heel anders over! Dat wordt nog een mooie uitdaging.

Vanmorgen zijn we eerste met het schoolwerk begonnen zoals we in de planning hadden staan. Vanuit school hebben we informatie gekregen wat we kunnen (moeten doen). Nadat het school werk af was ben ik samen met Robin (mijn jongste dochter van 5) haar tasjes in haar kamer gaan uitzoeken. Ze verzameld in haar tassen alle spullen uit haar kamer, tot dat er zoveel tassen met spullen zijn gevuld dat ze alles kwijt is.

Samen zijn we aan de slag gegaan en hebben alle tasjes uitgepakt en haar spullen samen in categorieën gedeeld. Dat klikt moeilijk maar de categorieën maak je samen en is daardoor voor iedereen duidelijk. De categorieën die Robin en ik samen hebben gemaakt voor het opruimen van haar kamer zijn: weggooien, naar de kringloop, opbergen in de la onder haar bed, opbergen in de kast naast haar bed, opbergen beneden in de spelletjes kast, opbergen in de la beneden met knutselspullen.

Robin was ontzettend blij dat vanmiddag na hard werken en uitzoeken van haar kamer netjes was en ze weet waar haar andere spullen weer te vinden zijn.

Morgen weer een nieuwe dag waar we met elkaar gaan leren genieten en een beetje gaan opruimen.

Saskia Caminada is van beroep 'Opruimcoach'.

www.caminada-opruimcoach.nl