Onze Lieve Heer heeft vreemde kostgangers

13 April 2024, 08:18 uur
Columns
mainImage

Vorige maand  reed er een man op zijn racefiets door Zoetermeer. Hij vond het noodzakelijk zijn geslacht aan kleine kinderen te laten zien. Als mijn vader nog geleefd had en ik dit met hem besproken had, had hij ongetwijfeld gezegd: “Och Eric, Onze Lieve Heer heeft vreemde kostgangers”. Natuurlijk een makkelijke verklaring voor de vele mensen die, toch op zijn minst gezegd, uiterst vreemd gedrag vertonen. De man op de racefiets, die als hij een wielrenbroek aan had ook nog gevaarlijke capriolen moet hebben uitgehaald, is natuurlijk volkomen de weg kwijt. Meer dus dan een vreemde kostganger.

 En zo zijn er vele vreemde kostgangers. Prima natuurlijk als je ergens voor staat. Prima natuurlijk als je je mening wil laten horen en ook nog prima als je daarbij wil opvallen. Echter, het jezelf vastlijmen aan Vermeers meesterwerk; ‘ Het meisje met de parel’ , vind ik toch ook meer dan vreemd. Ook al schijnt de rechter dat niet met mij eens te zijn.

Uiterst zorgelijk zijn ook de kostgangers die hun betrokkenheid met het wereldgebeuren vertalen in Jodenhaat. Gelukkig nemen bijna al onze politici duidelijk afstand van dit antisemitisme. Vreemd genoeg weigerden DENK en Forum Voor Democratie die verklaring te ondertekenen. Ook in ons parlement zitten uiterst vreemde kostgangers. De fractievoorzitter van die laatste partij meende ook nog een collega op zijn bek te moeten slaan. Bizar? Onparlementair ? In ieder geval veel meer dan alleen maar vreemd.

Vreemde kostgangers? Nee ik zou ze eerder onverantwoordelijke ouders willen noemen. Zij die hun kinderen niet willen laten inenten tegen de kinderziekten waarvoor in de loop der jaren, door knappe koppen, een prima vaccinatieprogramma is ontwikkeld. De kindertjes, die onlangs stierven aan kinkhoest, de uitbraak van de mazelen in Brabant ten spijt beroepen deze ouders zich op spookverhalen of in bepaalde streken op Onze Lieve Heer zelf. Vreemd!

En dan zijn er nog de mensen die menen dat regels en afspraken negeren. Zij erkennen de overheid niet en vinden dat belasting betalen en het je houden aan wet- en regelgeving niet voor hen geldt.  Deze zogenaamde soevereinen , die natuurlijk wel deelnemen aan de maatschappij en dus gebruik maken van overheidsvoorzieningen die met belastinggeld zijn betaald, zijn daarmee meer dan vreemde kostgangers. Een kleine groep van hen is gevaarlijk en de rest is ronduit asociaal.

Inderdaad. Onze Lieve Heer heeft vreemde kostgangers, alleen heb ik het idee dat het er wel steeds meer worden. Ik zou mij dan ook willen aansluiten bij een ook al niet zo parlementaire uitspraak van onze demissionaire minister-president : “Doe toch even normaal joh.” En gelukkig is dat wat  men over het algemeen ook doet, want Onze Lieve Heer heeft voornamelijk hele normale en gewone kostgangers. Kostgangers zoals u en ik.