Voorburgs Dagblad | Neem nou eens pauze....!

Neem nou eens pauze....!

mainImage

Maar wat is pauze eigenlijk? Of je nu op kantoor zit of thuis, soms heb je pauze nodig en er is een aantal misvattingen over het hebben van pauze. Het is belangrijk voor je hersenen, zo behoud je ook langer de focus. Op kantoor zijn het collega’s om je heen, thuis zijn het kinderen of je partner. Ach wat is het verschil…?

Pauze gebruiken we om op te laden. Om de focus er langer bij te kunnen houden. Wat veel mensen niet weten, is dat op je telefoon zitten of YouTube kijken geen pauze is. De regel is eigenlijk, als je geen nieuwe kennis tot je neemt, heb je pauze. Dus naar buiten kijken en afdwalen is een perfecte pauze.

In de file of onder de douche krijg je de meest geniale ingevingen. Je dwaalt namelijk af. Je brein gaat over op de automatische piloot en het belast je hersenen niet. Velen kennen het gevoel wel als je een boek aan het lezen bent en een pagina tien keer opnieuw moet lezen voordat je door hebt wat er staat, dit is het sein dat je brein is afgeleid. Eigenlijk ben je op dat moment met een te simpele taak bezig, of iets wat je niet interesseert. Daardoor krijgt je brein alle ruimte om af te dwalen. Sterker nog, als je leest gebruik je maar 20% van je brein. Dan heb je dus nog 80% over om af te dwalen! Om dit tegen te gaan moet je jezelf uitdagen. Door bijvoorbeeld sneller te gaan lezen.

Een ander herkenbaar voorbeeld is als je aan de telefoon zit en je ondertussen andere dingen aan het doen bent. Degene aan de andere kant van de lijn praat bijvoorbeeld langzaam of heeft niets boeiends te vertellen. Het is heel lastig om dan je focus erbij te houden. Maak ondertussen tekeningen, pak een pen en speel ermee tussen je vingers, doe de was of ga rondjes lopen. Als je ondertussen simpele taken doet verhoog je de concentratie met 29%!

Iedere keer als je wisselt met je gedachten naar iets anders, duurt het minimaal een minuut voordat je weer volledig terug bent. Stel je bent in gesprek en je krijgt een bericht binnen op je telefoon, al reageer je niet en kijk je er alleen even snel naar, ben je al afgeleid en duurt het een minuut voordat je focus weer bij het gesprek is.

Door je hersenen echte pauzes te gunnen, blijft de focus langer aanwezig. Je werkt effectiever, je hebt meer ruimte voor andere dingen in je hoofd en je ervaart minder stress. Zorg voor echte pauzes! Geïnspireerd door Mark Tigchelaar