Neem liever een patatje mét....!

5 November 2021, 07:30 uur
Columns
mainImage

Hè, wat zeg je? Dat is de reactie die ik krijg als ik tijdens een workshop vertel dat je beter een patatje mét kunt nemen dan een patatje zonder. Een patatje mét is namelijk gezonder, omdat je glucosegehalte in je bloed, ook wel bloedsuikergehalte genoemd, daar minder van stijgt. En dat is beter voor je lijf.

Deze is namelijk continu bezig om dit gehalte in balans te houden. Heb je veel pieken, dan is je lijf hard aan het werk en dat kost heel veel energie. Kortom, je wordt veel sneller moe. Dat is het eerste nadeel.

Maar er zijn meer nadelen. Als je suikerspiegel te hard stijgt, werkt je lijf dus heel hard om deze weer normaal te krijgen. Je lichaam maakt hiervoor een hormoon aan dat je misschien wel kent: insuline. Bij een hoog bloedsuikergehalte wordt veel insuline aangemaakt. Insuline zorgt er namelijk voor dat de energie (glucose) wordt vervoerd naar de cellen.

Snel daarna heb je snel weer een te laag bloedsuikergehalte. En dat betekent: je krijgt weer trek. Veel pieken, betekent veel dalen en dat zorgt ervoor dat je veel meer eet. Mensen in mijn praktijk zeggen weleens dat ze het gevoel hebben de hele dag aan het grazen te zijn. Continue hebben ze trek en dat brengt ook onrust met zich mee. Het tweede nadeel is dus dat je vaker eet dan nodig is en daarmee sneller overgewicht krijgt.

Het laatste nadeel dat ik vandaag ga bespreken is buikvet. Suikers in je bloed die je niet gebruikt, worden omgezet in vet. Immers zijn suikers energie. Eet je voeding met veel suikers of eet je vaker dan nodig, dan krijg je veel energie binnen. Beweeg je te weinig en sport je niet … dan wordt deze energie opgeslagen als voorraad … dus buikvet.

Een voorbeeld dat ik vaak gebruik is het volgende. Veel mensen denken dat versgeperste jus erg gezond is. Maar het tegendeel is waar. Ik hoor je denken: maar er zit toch veel vitamine C in? Dat klopt, maar voordat je een glas jus vol hebt, ben je zeker 5 sinaasappels verder. Je krijgt dus de suikers van 5 sinaasappels tegelijk binnen en dat in 1 keer. Een suikershot dus waar je suikerspiegel heel hard van stijgt. In een kléin glaasje jus d’orange zitten wel bijna 5 suikerklontjes.

Maar er is ook goed nieuws: vezels en vet remmen de suikerpiek. Voeg je dus vezels toe aan je jus, dan zorgen die ervoor dat de suikers niet in 1 keer, maar gedoseerd je bloed inkomen. Patat heeft hetzelfde effect op je suikerspiegel als jus d’orange. Voeg je vet, dus mayonaise toe aan je frietje, dan is dit beter voor je.

Leuk dat je mijn column gelezen hebt! Wil je graag dat ik over een bepaald onderwerp schrijf? Mail dan naar [email protected] en wie weet is jouw onderwerp onderdeel van mijn volgende column. De volgende keer ga ik wat meer vertellen hoe belangrijk het eten van vet is.