Voorburgs Dagblad | Moet Den Haag Ldam-Vbg annexeren?

Moet Den Haag Ldam-Vbg annexeren?

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

In een serie artikelen heeft Voorburgs Dagblad de affaire rondom de verstrekte omgevingsvergunning aan kinderdagopvangorganisatie CompaNanny belicht. Er ligt inmiddels een bezwaarprocedure van 111 pagina’s van andere marktpartijen, bewoners vrezen parkeeroverlast aan de Rembrandtlaan, er is een klein risico tot het gevaar van een hoge drukgasleiding en wethouder Jan Willem Rouwendal is door een aantal betrokkenen in Voorburgs Dagblad en in De Telegraaf van onbehoorlijk bestuur verweten.

Tevens zijn marktpartijen boos dat zij jarenlang in gemeentelijke panden hebben geinvesteerd, maar op het moment dat er een mooie locatie vrijkomt, die zij kennelijk over het hoofd zagen, niet even een belletje van de gemeente krijgen om daar op te anticiperen. Ook de medewerking aan de educatieve agenda staat onder druk waar marktpartijen uit de kinderdagopvang tijd en energie instaken. Sterker nog, ze gaan hier niet meer aan meewerken.

Zolang de politieke fracties lauwtjes reageren, is er voor het College op politiek niveau niets aan de hand, keken we met z’n allen in het (wijn)glas en alles blijft zoals het was. Kennelijk is de affaire voor politiek Leidschendam- Voorburg niet belangrijk genoeg. Alleen D66 stelde in een vroeg stadium een aantal vragen en GBLV stelde vragen tijdens het vragenuurtje die kant noch wal raakte.

De praktijk is echter anders. Kennelijk realiseren politici, wethouders en deze burgemeester zich onvoldoende dat de verhoudingen tussen markpartijen zijn verstoord. Daar komt bij dat deze marktpartijen een belangrijke werkgever zijn binnen de gemeente en veel aan sponsoring doen voor lokale evenementen. Het telt allemaal niet voor dit College dat zich keurig aan de regeltjes schijnt te houden. Al blijven hier bij ingewijden grote twijfels over bestaan. De bal ligt nu bij de bezwaarcommissie die enkel voor normale verhoudingen kan zorgen door de omgevingsvergunning af te wijzen en zodoende echt voor de veiligheid van kinderen en omwonenden kan zorgen.

Je kunt je echter afvragen of Leidschendam- Voorburg wel zo’n aantrekkelijke gemeente is om te ondernemen. Ik werd er gisteravond in de kroeg, waar de affaire nog altijd de ‘Talk of the Town’ is, wel heel treffend door iemand op aangesproken. “Is het niet de hoogste tijd dat de gemeente Den Haag Leidschendam- Voorburg gewoon annexeert? Dat wordt het allemaal veel goedkoper, is er een professioneler stadsbestuur en kunnen de zaken efficienter worden aangepakt? Dat geldt ook voor de problemen in het Damcentrum, de burgerparticipatie, het gerommel rondom Het Goed, de vaagheid over subsidieverstrekking, het gedoe over wel of geen brug en het vele afval op straat. Ik zal nog wel een paar onderwerpen vergeten, maar Leidschendam- Voorburg staat in het gevoelsleven van steeds meer inwoners in brand. Dat komt niet door een paar idioten die auto's in de fik steken. 

Ik heb altijd geroepen tijdens de verkiezingscampagne:  Laten we met z’n allen Leidschendam- Voorburg koesteren en zorgen dat alles zo blijft. Het is tenslotte een heerlijke gemeente om te wonen. Maar onder dit College en de huidige lokale fracties komt de Haagse stadsdeelgemeente ‘Vlietsteden’ steeds dichtbij. De situatie wordt zo langzamerhand onhoudbaar en is ingrijpen van hogerhand noodzakelijk. Als ras-Voorburger baal ik hier echt van. Kortom, wakker worden in het gemeentehuis (!) Dat telt ook voor de ambtenaren. 

Bart Bakker is journalist en eindredacteur van Voorburgs Dagblad.


Foto: Digitaal Dagblad