Meestal heb ik de antwoorden maar nu weet ik het echt niet.”
Mijn dochter van 9 wil graag een Snapchataccount. Een paar vriendinnen van haar hebben er al eentje. Ik maak me er al zorgen over dat ze op Whatsapp zit. Een eigen social media-account is wel een flinke stap verder.
Ik kan echt genieten van social media. Twitteren, of X-en zoals het tegenwoordig heet, doe ik graag en ik ben ook regelmatig te vinden op Instagram, LinkedIn en Facebook. Ik vind het zelf leuk om zaken te delen maar ook om op de hoogte te blijven van de activiteiten van anderen.
Ondanks het feit dat ik zelf kan genieten van social media, maak ik me er zorgen over dat mijn dochter erop wil. Misschien is het zelfs wel hypocriet, want ik maak me nu meer zorgen over mijn dochter dan toen mijn oudste zoon een Instagramaccount kreeg.
Ik heb veel leuke contacten gehad dankzij social media. Zo liep ik het stadion uit na een wedstrijd van Feyenoord en een wildvreemde wenste mij succes met de campagne. Hij had mijn berichten gezien op X. Ook heb ik weleens een voetbalkaartje via een X-connectie kunnen overnemen. De X-er was ziek en ik kon voor de kostprijs het kaartje overnemen.
Voor snelle nieuwsvergaring zijn social media ook heel handig maar ook gevaarlijk. Social media is snel en dus handig voor snelle informatie. Je kan nieuws makkelijk volgen. Dat maakt het ook gevaarlijk. Beelden zijn makkelijk te manipuleren en als je in een bubbel zit, krijg je veel te eenzijdig nieuws binnen. Ook helpen de algoritmes niet om je nieuwsbeeld te vergroten. Integendeel zelfs, je beeld kan hierdoor veel te eenzijdig worden.
Ik heb veel domme dingen gedaan toen ik jong was. Rare acties met net te veel bier op. Dat was in een tijd dat je erom kon lachen. Je hoorde er nog een paar keer iets over op de voetbalclub en het waaide weer over. Tegenwoordig belandt alles op internet en het internet vergeet nooit. Iedere puber doet dingen waarvan je later denkt “waarom heb ik dat gedaan?” In mijn puberteit bleef het bij verhalen. Nu staat het vaak op het eeuwige geheugen van het internet.
Social media heeft natuurlijk nog meer duistere kanten. Dan heb ik het nog niet eens over al die anonieme lafaards die mensen met een andere mening bedreigen en uitschelden. Het is trouwens wel bizar dat ik dit nu ineens ook meemaak sinds ik op de lijst sta voor de Tweede Kamerverkiezingen. Nee, ik maak mij zorgen over enge mannen en bendes die op zoek zijn naar kwetsbare kinderen. Ik moet mijn dochter, die zo onschuldig leuk is, uitleggen dat veel zaken misschien niet zijn zoals ze lijken.
Moet ik mijn dochter nou helpen met een Snapchataccount? Moet ik haar al loslaten op social media? Een plek waar ik veel plezier aan beleef maar ook waar veel gevaren zijn. Meestal heb ik de antwoorden maar nu weet ik het echt niet.
Berend Aptroot is raadslid voor de VVD in Zoetermeer en kandidaat Tweede Kamerlid.