Met opruimen bespaar je geld

21 May 2020, 07:21 uur
Columns
mainImage

Afgelopen week was ik met een klant zijn kast aan het opruimen en ergens achterin -  op een onlogische plek - lag een Appel TV nog helemaal nieuw in de doos. Zijn reactie was meteen ‘ohhh daar is ie’. ‘Daar heb ik echt heel lang en heel vaak naar gezocht’. ‘Ik heb inmiddels al een nieuwe gekocht’.

In de volle laden met bonnetje zijn we samen gaan zoeken naar de Appel TV bon. Helaas hebben we deze na lang zoeken niet gevonden. Uiteindelijk is de Appel TV via Marktplaats verkocht, uiteraard voor een veel lager bedrag dan de aankoopprijs.

Zo heb ik ook wel eens bij een klant na het opruimen van zijn gehele woonkamer en keuken 34 fietslampjes gevonden. Hij had er geen idee van dat hij er zoveel had en schrok daar erg van. Hij was ze iedere keer kwijt en kocht weer een nieuwe en legde die dan ergens in een kast of la. Hij heeft er vier gehouden en de andere heeft hij verkocht. Met dat geld kon hij mij ruimschoots betalen.

Door je spullen een vaste maar vooral ook logische plek te geven kan je niet alleen tijd maar ook geld besparen. Je weet dan precies welke spullen je in huis hebt en zo koop je geen spullen dubbel. Maar hoe doe je dat nou, spullen een vaste en logische plek geven?

Voordat je start met opruimen van bijvoorbeeld een huiskamer bepaal dan eerst waarvoor je de ruimtes van de huiskamer wilt gaan gebruiken. Schrijf dan per ruimte op wat je daarvoor nodig hebt. Zo kan je ook makkelijk bepalen in welke kast je wat wilt gaan opbergen.

Een voorbeeld is dat als je graag een boek leest op de bank in de zitkamer en je boekenkast boven staat, dan zal je het boek niet snel opbergen, want je moet daarvoor helemaal naar boven toe lopen.

Wanneer je een boekenkast naast de bank zet, zal je het boek daarin terugzetten als je klaar bent met lezen. Als je daarnaast graag op de bank je post leest, zorg dan dat je de post ook in die ruimte makkelijk kan opbergen en daarvoor niet naar een andere kamer moet. Wanneer je graag aan tafel zit met je laptop om te werken, maar je wilt ook aan tafel eten zonder naar je laptop te hoeven kijken, zorg er dan voor dat in de dichtstbijzijnde kast van de tafel een opbergplek is voor je laptop.

Dus wanneer spullen een logische vaste plek hebben, weet je deze altijd snel en makkelijk terug te vinden. En je zal ook zeker geld besparen, want je koopt het product niet onnodig dubbel.

Saskia Caminada is van beroep 'Opruimcoach'.

www.caminada-opruimcoach.nl