De afgelopen week waren er twee zaken die de moeite waard waren om voor de televisie te blijven zitten: het Sinterklaasjournaal en de bijna-val van het kabinet.
Ze stonden niet eens helemaal los van elkaar. De stoomboot die bestuurd werd door een zeer onervaren Piet, die slechts de koers wist op hoofdlijnen en dus maar een ruk naar rechts nam. En de hoofdpiet die beloofde dat alles wat er gevraagd werd ook verwezenlijkt zou worden. Complimenten voor de makers van het Sinterklaasjournaal die op deze manier niet alleen een kwinkslag maken naar de politieke situatie, maar op deze wijze zowel jong als oud weten te vermaken. Dat er toch nog een hele kleine groep mensen is die, tegen beter weten in, vasthoudt aan een intocht met volledig zwart geschminkte Pieten en dat vervolgens een kleine groep activisten van Kick Out Zwarte Piet daar weer op reageert, past niet alleen bij de trend van deze dagen, maar zorgt toch wel voor een zwart randje rond het leukste kinderfeest dat er is.
Ik heb ook moeite met de wijze waarop in de nasleep van de rellen in Amsterdam politiek wordt bedreven. Ik moest denken aan die vele heel leuke leerlingen, met een migratieachtergrond die mij nog regelmatig laten weten hoe succesvol zij zijn geworden na het behalen van hun diploma op het Alfrink. Intelligente en succesvolle jonge mensen met geweldige carrières. Jonge mensen die zich ongetwijfeld ook hebben geërgerd aan de relschoppers, met of zonder migratieachtergrond, en aan de ongenuanceerde en polariserende uitspraken van zowel kamerleden als bewindslieden. Het zorgt toch wel voor een zwart randje rond het kabinet Schoof. Dat staatsecretaris Nora Achabar besloot uit het kabinet te stappen, omdat zij voor zichzelf vond dat er een grens was overschreden, getuigt niet alleen van moed. Maar bovenal laat zij zien dat niet alle principes te verkwanselen zijn. Iets wat we in de huidige politiek regelmatig missen.
Vorige week was de week van Merel Westrik en van Nora Achabar, beiden zorgden voor commotie. In het eerste geval blijft de vraag: haalt de Sint 5 december? En in het tweede geval blijft de vraag: haalt het kabinet de Kerst? Ik acht de kans in het eerste geval aanzienlijk groter dan in het tweede geval.