Loon naar werken moet meer zijn dan alleen een uitdrukking

23 September 2023, 08:18 uur
Columns
mainImage

Ik denk dat iedereen het volgende wel eens heeft gehoord: “Ik wil wel meer werken maar dan raak ik mijn toeslagen kwijt”.

Elke keer als ik dit hoor kook ik van binnen. Hoe kan het zijn dat er een systeem is waarbij je er niet of nauwelijks op vooruit gaat als je meer gaat werken. Sterker nog, Nederland is volgens mij het enige land in de wereld die een armoedeval kent: Armoedeval is het effect dat optreedt wanneer je minder te besteden hebt terwijl je (meer) bent gaan werken.

Dit is ontstaan door allemaal goedbedoelde maatregelen om mensen die minder verdienen te helpen, toeslagen. Het feit dat (meer) werken niet automatisch leidt tot een hoger netto bedrag op je bankrekening leidt ertoe dat we ons moeten afvragen of toeslagen in de huidige vorm nog houdbaar is.

Naast dat toeslagen ervoor zorgen dat mensen helemaal niet of niet meer uren gaan werken zijn er nog meer nadelen aan al die toeslagen. Het systeem is zo complex dat het nauwelijks uitvoerbaar is voor de belastingdienst. De belastingdienst was vroeger een inningsbedrijf. Tegenwoordig is het meer een herverdelingsmachine. Het systeem is heel fraudegevoelig en heeft misschien wel geleid tot de grootste  affaire van deze tijd, de toeslagenaffaire.

De oorsprong van deze toeslagenaffaire ligt bij de Bulgarenfraude die is ontdekt in 2013. Bulgaarse bendes kwamen hier massaal heen om toeslagen aan te vragen. Deze werden direct uitbetaald. Pas achteraf was er een controle of de toeslagen wel terecht waren uitgekeerd.

Om dit tegen te gaan wilde de Tweede Kamer strengere wetten. Deze hebben uiteindelijk geleid tot de toeslagenaffaire. Door dit veel strengere beleid zijn gezinnen door toedoen van de overheid in grote problemen gebracht en zijn hun levens definitief veranderd.

Nederland moet stoppen met alle toeslagen. Ik hoor sommige van jullie denken: "Dat is makkelijk gezegd Berend maar hoe zit het dan met al die mensen die ervan afhankelijk zijn”.  Die moet je tegemoetkomen. Dat kan ook! De belastingdienst keert in 2023 voor ruim 19 miljard euro uit aan toeslagen. Ik herhaal 19 miljard en dan heb ik het nog niet eens over de vele miljarden die je uitspaart aan medewerkers bij de belastingdienst.

Als eerste moet je ervoor zorgen dat het betaalbaar is voor fulltime werkende ouders om de kinderen naar de opvang te brengen. Daarnaast moet je al die uitgespaarde miljarden steken in verlaging van de inkomstenbelasting en ophoging van de werkende kortingen. Hierdoor ga je er bij ieder uur dat je werkt er direct op vooruit. Dit stimuleert om te gaan werken of om meer te gaan werken. Zorg er voor dat werken echt gaat lonen! Loon naar werken moet meer zijn dan alleen een uitdrukking.

Berend Aptroot is gemeenteraadslid in Zoetermeer en staat op plek 58 van de kandidatenlijst van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november a.s.