Het laatste onderzoek van de NVM Haaglanden laat zien dat de gemeente Leidschendam- Voorburg de span kroont als het gaat om de stijging van de huizenprijzen. De gemiddelde transactie in 2019 bedroeg 393.400 euro voor een koopwoning. Dat is serieus geld en een stijging van 13,4 procent……
Leidschendam- Voorburg is daarmee de koploper in Haaglanden. Jongeren en starters op de woningmarkt lijken op dit moment kansloos. De huidige inwoners mogen, hoe gek het ook klinkt, trots zijn op hun gemeente. Het ‘zeuren’ moet dan ook eens ophouden. Het afval wordt toch niet opgehaald, de kroegen mogen niet langer dan 2.00 uur open, de handhavers zijn niet serieus te nemen, er zijn te weinig politie-agenten, sommige evenementen houden op te bestaan en we hebben nu eenmaal een zwakkere burgemeester in zijn optreden en zichtbaarheid dan bijvoorbeeld Michel Bezuijen van Rijswijk en Charlie Aptroot in Zoetermeer.
Los van dit ‘geneuzel’’ is het gewoon heerlijk wonen in Leidschendam-Voorburg met zijn fraaie bossen, ruime sportcomplexen, mooie straten, ruimte om te spelen, perfecte winkelgebieden, toegangswegen, culinaire restaurants, gezellige kroegen, leuke wandelroutes, een indrukwekkend Hospice en geweldige woningen.
De dreiging komt echter van de randgemeenten waar voor Leidschendam-Voorburg serieuze gevaren ontstaan. De Binckhorst met zijn duizenden woningen zal de logistiek in onze gemeente doen veranderen. Er zal nog minder plek op de scholen ontstaan, de drukte zal op veel fronten toenemen en de sportclubs kunnen alvast een document voor ‘wachtlijsten’ aanmaken.
En wat te denken van de zorg. De verzorgingstehuizen en woonzorgcentra zitten al overvol. De ouderen uit Den Haag zullen er, vanwege de goede faciliteiten, echter alles aan doen om in het fraaie en pittoreske Leidschendam- Voorburg te worden geplaatst.
Met de spoedeisende hulp en de ziekenhuizen is het helemaal een drama. Paul Doop en zijn collega's zijn met hun beleid wat mij betreft echt persona non grata. De directieleden van de ziekenhuizengroep Westeinde en Antoniushove hebben een wanprestatie geleverd door Bronovo te sluiten. Er is simpelweg te weinig zorg. Antoniushove in Leidschendam is nog steeds geen volwaardig ziekenhuis. Bronovo had moeten blijven. Dat heeft niets met geld te maken om de kwaliteit van zorg te garanderen. Sterker nog, er moet met spoed een ziekenhuis bijkomen, Den Haag groeit nota bene als kool…..
Ik ondervind helaas nu zelf de problemen in de zorg. Mijn vader, een ras-Voorburger en verblijvend in Het Anker, is met de ambulance wegens hartfalen naar een ziekenhuis gebracht. Aangezien wij als familie het Westeinde om allerlei redenen op de zwarte lijst hebben staan, gaven we direct aan dat dit het LangeLand Ziekenhuis of Antoniushove moest worden. Er werd aan de verpleegarts van Het Anker aangegeven dat hier geen plaats was en dat het toch Westeinde moest worden. Hier ben ik letterlijk voor gaan liggen, omdat er snel moest worden gehandeld. Dat is sowieso in het Westeinde een kansloze missie.
Uiteindelijke belandt m’n vader (83) in het Haga ziekenhuis waar vandaag wordt gekeken hoe het nu verder gaat. Hij is nog niet van de apparatuur af. “Of hij daar kan blijven of wederom vervoerd gaat worden?" is nog een vraag die open staat. Zodat we een bejaarde (zieke) man natuurlijk weer vervoeren naar een ander ziekenhuis…..
‘Eigen leed is altijd hard’, is een bekend gezegde, ik trek het dan ook graag breder. Als inwoner van Leidschendam- Voorburg ben je, met betrekking tot de zorg, aan de ‘goden’ overgeleverd en je hebt niets in te brengen. Mijn huisarts reageert verbaasd als ik naar het LangeLand Ziekenhuis wil. Je kunt soms vrijwel geen keuze meer maken. Dit gaat alleen maar erger worden. Wat moeten we hieraan doen? Geen idee op dit moment. Koesteren wat we hebben in de mooiste gemeente van Haaglanden. We kunnen kwalijk een muur om Leidschendam- Voorburg heen bouwen….
Bart Bakker is journalist van Voorburgs Dagblad.