Voorburgs Dagblad | ‘Kraken is diefstal en krakers zijn inbrekers’ 
mainImage

‘Kraken is diefstal en krakers zijn inbrekers’ 

8 september 2020, 12:24 uur
Columns

15 oktober 2009 is een heugelijke dag: de Tweede Kamer stemt in met de wet die kraken verbiedt. De jonge liberalen van de JOVD organiseren zelfs nog een groot landelijk feest om dit mooie moment te vieren. Een jaar later op 1 oktober 2010 is het zover: de wet treedt in werking kraken wordt echt strafbaar.  

Nu bijna 10 jaar later wordt het centrum van Voorburg opgeschrikt door een groep krakers die een pand aan de Laan van Haagvliet bezet. Uit angst dat ze ook bij hem naar binnen breken, slaapt de buurman nu noodgedwongen in het pand waar hij tot voor kort zijn bedrijf voerde.  

Hoe kan dat nou? Kraken is toch iets van vroeger? Kraken is toch gewoon strafbaar? Op papier klopt dat, maar de praktijk is weerbarstiger. Ja, kraken is sinds 2010 sterk teruggedrongen, grote steden hebben veel minder kraakpanden. Maar nee, kraken is helaas niet verdwenen. We leven in Nederland, dus ook krakers hebben rechten. Door gebruik of liever misbruik te maken van die rechten kunnen ze de onvermijdelijke uitzetting weken tot maanden rekken. Vlak voordat de rechter dan uitspraak doet zijn de vogels weer gevlogen naar een pand verderop. Dan begint het circus weer van voren af aan. Op die manier zijn krakers in Nederland verworden tot een soort nomaden die om de twee tot drie maanden van kraakpand naar kraakpand trekken. En de schade die ze achterlaten? Ja, die ‘arme’ mensen hebben geen geld. Dus de eigenaar van het pand mag er zelf voor opdraaien.  

Wat mij betreft moet dit afgelopen zijn. Kraken is diefstal en krakers zijn gewoon inbrekers. Het wordt tijd dat we de wet uit 2010 actief gaan handhaven. In de Tweede Kamer hebben het CDA en de VVD de handen ineengeslagen en samen al een nieuw wetsvoorstel geschreven die ervoor moet zorgen dat een rechter-commissaris binnen drie dagen uitspraak kan doen. Met die uitspraak in de hand kan de burgemeester de krakers er nog dezelfde week zonder pardon uitzetten. En wat mij betreft krijgen ze dan wel paar dagen onderdak in het huis van bewaring. Ik hoop dat die wet er zo snel mogelijk doorkomt, zodat het voor eens en voor altijd afgelopen is met dit criminele gedrag. Tot die tijd verwacht ik dat de burgemeester en politie alles uit de kast trekken om de krakers zo snel mogelijk weg te krijgen. Ik verwacht een duidelijk signaal van de overheid dat we hier in onze gemeente geen trek in hebben. Als dat uitblijft gaat het gerucht al snel rond dat onze gemeente krakers geen strobreed in de weg legt. Dat mag niet gebeuren. Laat Leidschendam-Voorburg geen krakerswalhalla worden.

Ole Heil is raadslid voor de VVD Leidschendam-Voorburg