Voorburgs Dagblad | KNVB, wat denk je van strafschoppen?

KNVB, wat denk je van strafschoppen?

mainImage

De sportwereld is vrij conservatief. Iedereen weet dat de telling bij tennis belachelijk is, maar toch blijven we braaf beginnen met twintig. Misschien is korfbal de enige sport, die een hele metamorfose heeft aangedurfd. Van drie vakken naar twee en daarna vooral de zaal in.

Het meest conservatief lijkt de voetbalwereld. Slechts schoorvoetend volgde men de andere grote sporten met een videoscheidsrechter en nog steeds zijn er grote twijfels over dat besluit. Hockey heeft het aangedurfd om buitenspel af te schaffen (moesten zelfs drie verdedigers achter de bal blijven) Gevolg: aantrekkelijker en veel sneller spel.

In de voetbalwereld is men nog lang zo ver niet. Bij afschaffen van de buitenspelregel krijgen we “balletje afwachten” zoals ik als vrij talentloze speler op straat ook altijd deed. Dat het veld daardoor groter en het spel dus aantrekkelijker en sneller wordt, want ook verdedigers moeten achterblijven, is niet het overwegen waard. Ook niet dat één van de meest controversiële regels eindelijk verdwijnt. Dat alles weegt niet op tegen de angst voor “balletje afwachten”. De voetbalwereld is en blijft zeer behoudend. Waarschijnlijk redeneert men: Er worden bakken met geld verdient en het publiek blijft toch wel komen, dus waarom iets veranderen?

De maatregelen die de KNVB nu heeft genomen getuigen ook weer van gebrek aan lef en behoudzucht. Wat kleinere clubs worden de dupe en die zullen niet teveel stampij maken. Gelukkig zit ook het zeker niet kleine FC Utrecht bij de slachtoffers en kunnen we een rechtszaak verwachten. Benieuwd wat Gudde en aanhang gaan doen als de rechter hen in het ongelijk stelt.

Heel merkwaardig is ook het uitnodigen van alle clubs, die om advies vragen en dat advies vervolgens negeren. Waarom vraag je het dan in hemelsnaam? Het Nederlandse regentendom ten voeten uit.

De hete hangijzers zijn ondertussen bij iedere voetballiefhebber bekend. Ook bekend is de manier om een wedstrijd die een winnaar op moet leveren te laten eindigen: penalty schieten!  Wat is er op tegen dat nu ook te doen?

AZ tegen 020 in de Kuip! Willem II tegen Utrecht in de Arena en die vier promovendi c.q. degradanten in een penaltycompetitie; eventueel met de periodekampioenen erbij. De bekerfinale tussen Feyenoord en Utrecht kan ook tijdens de volgende competitie worden gespeeld. Ook daarom lijkt een sportief treffen tussen Willem II en Utrecht aan te bevelen. Hopelijk komt de rechter met dit Salomonsoordeel. De verliezer krijgt dezelfde Europese verdienste als de winnaar; dat kan achteraf bepaald worden.

Nog leuker zou zijn shoot-outs net als bij hockey of een combinatie van shoot-outs en penalty’s. Kortom legio mogelijkheden, die een veel bevredigender en eerlijker einde van de competitie geven dan nu. Levert bovendien spannende kijkspelen op.

De UEFA en FIFA zullen ons een zorg zijn. Wij bepalen zelf hoe onze competitie gaat eindigen en daar hebben die gruwelijke bobo’s niets mee te maken. We geven de namen van de clubs, die mee gaan doen aan Europese competities, pas een week voor het begin door.

Corona? Je kan spelers laten testen voor ze beginnen, daarbij moet afstand houden met twaalf spelers en twee man arbitrage op het veld makkelijk te organiseren zijn.

KNVB verlaat je ivoren toren in Zeist. Toon een beetje lef en laat dat sprankeltje fantasie dat ergens nog moet sluimeren een keer spreken.

P.S.: Ik heb me als objectief columnist bij mijn overwegingen niet laten leiden door mijn liefde voor de club van Zuid.