Voorburgs Dagblad | Kerstcadeau......

Kerstcadeau......

mainImage

De kerstdagen komen eraan. De mooiste tijd van het jaar! Andy Williams zong het in 1963 al en hij had gelijk. Wat zal het nieuwe jaar onze mooie gemeente allemaal brengen? Orde en rust op straten en pleinen? Een nieuwe brug (of toch selectieve toegang)? Een Avalexit? Misschien wel echte samenwerking tussen coalitie en oppositie? De wensen zijn uiteenlopend en eindeloos, dat is wel gebleken.

CU-SGP Wethouder Rouwendal heeft een bewogen jaar achter de rug. De gemeentekas bleek leeg te zijn en hij kreeg de ene na de andere financiële tegenvaller te verwerken. Hij werd op veel dossiers vaak terecht aangepakt door de oppositie. Anders was het toen hij begin dit jaar ter verantwoording geroepen werd, alsof hij de Nashville-verklaring zelf geschreven had. Ook de komst van een kinderopvang, ironisch genoeg in een voormalige kerk, kwam hem politiek zwaar op de maag te liggen.

De kerstdagen zijn voor leden van onze coalitiepartijen een tijd van rust en bezinning. Voor de oppositie een tijd van commercie en winkelen. Zo bleek, want zo zwart-wit was het afgelopen week weer even. Immers had CU-SGP het voor elkaar gekregen de winkels op deze dagen gesloten te houden in onze gemeente. Volstrek belachelijk als je het mij vraagt. In zo’n beetje elke CAO is geregeld dat werken op deze dagen vrijwillig is en bovendien erg goed betaald. In de detailhandel werken veel scholieren en studenten. De keuze is snel gemaakt tussen 300% salaris of een karamelsnoepje bij de prikloze ranja tijdens het verplichte bezoek bij opa en oma. Daarnaast zijn mensen vrij om hun inkopen wel of niet te doen. Waarom dat opgeheven vingertje? Gij zult geen boodschappen doen! Volslagen idioot om zo je wil op te leggen. Zeker in LV. We wonen immers niet op Urk.

Maar tegen het einde van het jaar keerde het tij voor Rouwendal. De Kerstman was erg vroeg dit jaar toen bleek dat een paar Japanners maar liefst 4,1 miljard euro voor ons aller ENECO overhadden. Vroeger was ENECO gewoon een afdeling binnen de verschillende gemeentelijke organisaties. Het was de taak van de overheid om voor elektriciteit en warmte te zorgen. Door verregaande liberalisering en marktwerking (waar ik zeker groot voorstander van ben) stopte de Kerstman subiet een slordige 140 miljoen euro in onze gemeentesok. Waar het gemeentebestuur eerder uitging van ‘slechts’ 80 miljoen – en zelfs dat was maar de vraag – als kerstbonus pakte Santa veel grootster uit!

We mogen blij zijn dat de Kerstman deze bonus aan deze wethouder financiën heeft toebedeeld. Gebleken is dat hij een kundig bestuurder is en dat hij zich probleemloos door moeilijke debatten en dossiers weet te manoeuvreren. Zijn portefeuille werd dit jaar zelfs nog uitgebreid. Ook het faillissement van Schouten heeft hem nog niet in de problemen gebracht. Als je kijkt naar wat hij met slechts één zetel in de gemeenteraad heeft weten te bereiken dan kun je daarvan alleen maar onder de indruk zijn.  

Laten we waken dat het geld goed besteed wordt en geen onzinnige kerstcadeautjes. In mijn optiek: ofwel toevoegen aan de reserves of eenmalige duurzame keuzes maken. Er valt dan te denken aan de onmisbare extra infrastructuur die decennia meegaat. Het plan van GBLV om de bonus uit te keren aan de inwoners kan zeker op mijn sympathie rekenen, echter vrees ik dat hier geen meerderheid voor te vinden is. Wat wel een optie kan zijn is tijdens de Vlietdagen of A Walk in the Park een extra groot feestje te vieren. Alleen dan niet op zondag, want dan mag het niet van onze Rouwendal. 

Leon de la Croix is een betrokken inwoner van het Damcentrum en actief met het platform Dambelang.