Is jouw kelder of zolder ook zo’n troep?

2 March 2021, 07:03 uur
Columns
mainImage

Een zolder of een kelder is een ruimte die aantrekkelijk is om er teveel spullen in op te bergen. Je gooit er soms spullen in en denkt dan ‘dat ruim ik later wel op’. Maar dat later komt er vaak niet van en dan is ongemerkt de ruimte zo vol dat je niet meer bij je spullen kan en je niet weet waar je moet beginnen met opruimen. Het is dan gemakkelijk om gewoon de deur dicht te doen en niet aan de rommel te denken. Maar dat is zonde, want zowel een kelder als een zolder is een heel handige ruimte in huis om o.a. niet dagelijkse spullen in op te bergen waardoor de rest van je huis meer ruimte krijgt en netjes blijft of weer wordt.

Zo heb ik onlangs een lieve vrouw geholpen met het opruimen van haar kelder. Haar hobby is koken waardoor ze heel veel kookspullen heeft die ze niet dagelijks gebruikt. Denk aan grote pannen voor het maken van soep of jam, een fondue- en een gourmetstel, spullen om met de Kerst de tafel mooi te dekken, een rijstkoker, een soepterrine, bakvormen of gewoon extra voorraad van ingrediënten die niet vaak worden gebruikt.

Ze heeft een grote kelder van wel 3 meter diep. Er was een trapje om de kelder in te gaan en aan alle kanten van de muren zaten van boven tot onder opbergplanken. Helaas kon ze al langere tijd niet meer haar kelder in. Het trapje stond vol met spullen, net zoals de hele vloer daarachter. Ze kon nog bij de eerste gedeeltes van de planken waar wat voorraadspullen op stonden en aan de rechterkant hing een plastic tas waar ze de uien en aardappels in bewaarde.

We zijn aan de slag gegaan. Samen hebben we de categorieën bepaald voor de spullen; niet meer bruikbaar dus weggooien; houden en terug opbergen in de kelder; naar de Kringloop of ergens anders in het huis opbergen. Zij is op een stoel bij de ingang van de kelder gaan zitten en ik heb alle spullen er stuk voor stuk uitgehaald. Zij gaf in welke categorie ze de spullen wilde leggen. Uiteraard wijzigde soms de categorie doordat ik haar kritische vragen stelde of advies gaf.

Ook de spullen die terug de kelder in konden verdeelden we samen in categorieën. Denk aan etenswaren in zakjes of blikjes, pannen, keukenapparaten, lege potjes en nog veel meer. Zo lag al snel de hele gang vol met spullen en hadden we ook snel veel vuilniszakken gevuld met spullen die echt niet meer bruikbaar waren zoals potjes jam en sambal die 15 jaar geleden gemaakt waren, pannen zonder deksel, kapotte spullen en etenswaar van over de datum.

Het was voor zowel haar als voor mij een hele leuke en leerzame dag. Terwijl ik haar opruimtips gaf vertelde ze mij bij spullen een persoonlijk verhaal. Ze vertelde waar de spullen vandaan kwamen en waarvoor ze deze gebruikte. Zo heb ik hele bijzondere kookspullen gezien waarvan ik het bestaan niet wist. Vele spullen kwamen uit haar jeugd in Afrika of waren van haar reis van Zuid-Afrika naar Ethiopië waar ze veel interessante kookspullen had verzameld.

Bij het zien van de lege en opgeruimde kelder was ze helemaal verbaasd. ‘Ik wist niet dat mijn kelder zo groot was, er is zelf nog ruimte over’. Nadat alle spullen die terug de kelder ingingen waren schoongemaakt, hebben we bepaald welke spullen ze het minst en welke ze het meest gebruikte. Zo konden we voor haar de kelder praktisch inrichten zodat ze overal makkelijk bij kan. Want doordat ze slecht ter been was en last had van haar rug kon ze lastig bij de lage planken achter in de kelder.

Na het afval gescheiden te hebben weggegooid hebben we alle mooie, bruikbare keukenspullen die ze zelf niet meer nodig had of dubbel had naar de Kringloop gebracht. Daar waren ze heel blij met haar spullen want in deze coronatijd konden ze hier andere mensen weer blij mee maken.

Heb jij ook een kelder, zolder of schuur die zo vol staat met spullen zodat je nergens meer bij kan en die hoognodig opgeruimd moet worden, dan help ik je graag. Neem gerust contact met mij op.

Saskia Caminada is opruimcoach