Is er nog een bassist in de zaal?

24 May 2018, 10:50 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Was ik u helemaal vergeten te vertellen. We zijn weer bij de scholen lang geweest. De kinderen werden geënthousiasmeerd met  blaasinstrumenten en slagwerk wat bij Forum Hadriani voorhanden is. Daarna het Open Huis en deze keer konden de pupillen zich inschrijven voor workshops die inmiddels op 19 mei jl. zijn begonnen.

Voor de workshops hebben zich liefst 30 kinderen ingeschreven en dat is een mooi aantal voor de oudste muziekvereniging uit de omgeving. ‘Juf’ Patricia Klock gaat de kinderen in 7 weken tijd nootjes leren lezen en leren blazen op een instrument. De workshops hebben een titel meegekregen ‘van mug tot olifant’, dit betekent dat zij beginnen op een mondstuk (dat is de mug), na verloop van tijd gaat het klinken als een olifant. Ik heb ze gehoord afgelopen zaterdag en het klonk als een mooie zwerm bijen, ze waren allen supergemotiveerd.

Ik heb het weleens eerder geschreven als er een bekende artiest zoals Candy een hit heeft, zijn de saxofoons niet aan te slepen. Kyteman had een hit en er was interesse voor de trompet. Van de 30 kinderen zijn er 12 aanmeldingen voor de klarinet, dat komt door Spongebob Square Pants, de tekenfilm die zich onder water afspeelt. Daar speelt Octo met zijn tentakels op een klarinet. De kinderen herkennen meteen de klarinet.

Ledenwerving is nu eenmaal nodig om het koppetje boven water te houden. Van tijd tot tijd gaan er mensen weg en hoop je dat die plek wordt opgevuld. De concurrentie van sportclubs is groot en zeker bij de jeugd. De tijd dat iemand zomaar binnenwandelt en een instrument gaat bespelen, komt niet vaak meer voor. We moeten de volwassenen dus ook zien te enthousiasmeren. Ik herinner mij de tijd nog dat we met 12 tamboers liepen, het was dan onderling, “mag ik ook eens in het voorste rijtje lopen?” Tegenwoordig zijn we blij met de helft.

Bij de blazers gebeurt het weleens dat zij onderling aan elkaar vragen, “mag ik eens op jouw toeter blazen? Mag jij op de mijne”. Dat levert hele leuke verschuivingen op binnen een orkest waardoor de verhouding van het geheel weer helemaal klopt. U kunt het vergelijken met uw versterker thuis, u zet een cd op en draait alle lage tonen weg, u mist nu “de fundering”. Bij deze basis hebben wij een tekort zowel bij de harmonie als drumfanfare. Onze Swingband heeft er minder last van, daar komt altijd wel een vriend van een vriend “ff jammen”. Er is bijna geen bassist te vinden, ja, deze zijn al voorzien van een club of band.

Ik hoop maar dat Doutzen Kroes of Yolanthe zich aanmelden als bassist, dan zijn de sousafoons niet aan te slepen!

Theo Koppe is actief lid van muziekvereniging Forum Hadriani.