Hoe ik Bronovo-activist werd......

10 January 2020, 09:46 uur
Columns
mainImage

Ik woon op een paar honderd meter van ziekenhuis Bronovo in Den Haag en ken het goed. Ik ga er voor onderzoeken al jaren heen. Ambulances reden elke dag langs mijn huis. Het is heerlijk dat er zo'n ziekenhuis met SEH en ICU in de directe omgeving van Den Haag Noord, Scheveningen, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg staat. En toch ging er bij mij geen lichtje branden toen besloten werd om ziekenhuis Bronovo op termijn te gaan sluiten. Het was januari 2019. 

Mijn eerste gedachte was: "Daarover zullen ze wel goed hebben nagedacht. Waarom zou ik me dan druk maken?" Toen startte journalist Bart Bakker van Voorburgs Dagblad en Dagblad070 zijn petitie met snel 30.000 ondertekenaars. En daarna begon Hans Borrias de Facebookgroep "Bronovo MOET blijven". Het verzet tegen de sluiting begon. Ik las hun posts en begon me er in te verdiepen. En merkte dat er wel indrukwekkende rapporten waren (van KPMG e.a.) maar dat deze rapporten inhoudelijk rammelden. Veel mooie en moeilijke woorden met een zeer twijfelachtige toekomstvisie. 

In mei 2019 luidde de gemeente Den Haag de noodklok maar niet over de ziekenhuiszorg. Wel over de verkeersproblemen over 20 jaar met een sterk uitdijende regio. Den Haag +100.000 en in de regio +400.000 inwoners. En ineens vielen vele puzzelstukjes op hun plek. Ik zag ineens het grote gevaar van te weinig ziekenhuizen in Den Haag bij zo'n bevolkingstoename.

We hadden zelf al aangetoond dat de uitbreiding van ziekenhuis Westeinde te weinig compensatie biedt voor het bedden-, SEH- en ICU-verlies van Bronovo. Het uitgangspunt dat de Zorg meer richting huisartsen moet gaan (en dus minder ziekenhuisopnameduur), staat nu al op losse schroeven. De huisartsen in de regio Haarlem roepen terecht dat het Roer om Moet. Er zijn voor de oudere en zwakkere babyboomers die allen richting 80 gaan, nauwelijks opvangmogelijkheden. De thuiszorg (ouderen moeten langer zelfstandig blijven) schuurt aan alle kanten. De SEH's zijn veel te krap om in de dagelijkse praktijk of bij rampen effectieve hulp te bieden met een beheerste afloop. Patiënten moeten vaak uren op de gang wachten. Het is diep triest en dat afgezien van het fantastische werk van verplegend personeel dat en artsen die constant onder hoge druk werken. 

En ineens zat ik er midden in. Ik werd moderator en veelschrijver van de groep. En elke dag dat ik er nu bij ben, stapelen zich de problemen op en wordt er geen probleem opgelost. Zieke baby's resp. zwangere vrouwen met een kans op vroeggeboorte moeten noodgedwongen naar België worden vervoerd! Geen plek in de Haagse herberg. De wachtlijsten bij operaties en behandelingen nemen toe ipv af. En zo zou ik nog een tijd door kunnen gaan. 

En de eenvoudige oplossing, ziekenhuis Bronovo te behouden, wordt nog steeds niet overwogen. Niet door HMC en niet door de politiek. Ziende blind en horende doof. 

Ik roep alle lezers van deze column op: Wordt lid van onze Facebookgroep "Bronovo MOET blijven". Help mee met flyeren. Verzet je tegen de afbraak van de ziekenhuiszorg in Den Haag. Sluit je bij ons aan. En beïnvloed uw contacten in de zorgwereld.

Ernst van der Velden