Voorburgs Dagblad | Hoe gaat het met de woningmarkt?

Hoe gaat het met de woningmarkt?

mainImage

Hoe gaat het nu eigenlijk met de woningmarkt anno februari 2020? Het te kort aan woningen loopt veel harder op dan verwacht.  De doelstelling van het kabinet was om In 2019 77.000 woningen te bouwen. Dat is ook gelukt. Toch is het te kort begin 2020 opgelopen tot  315.000 woningen!

Hoe komt dat dan?  Het blijkt dat het aantal huishoudens veel harder stijgt dat het aantal verstrekte bouwvergunningen. De verwachting is dat het tekort in 2022 een diepte punt gaat bereiken van minimaal 360.000 woningen (en misschien wel 380.000 woningen!).

Terwijl bouwers en ontwikkelaars aangeven dat er voldoende kapitaal beschikbaar is…..Ook beleggers zeggen de komende drie jaar voldoende geld beschikbaar te hebben voor nieuwe betaalbare huurwoningen. Zelfs de woningcorporaties willen gaan bouwen….

Wat gaat er dan mis? Om de bouw mogelijk te maken dient het kabinet eerst met oplossingen te komen voor de stikstofproblematiek en de procedures te versnellen.

Wat vinden we als NVM makelaar hiervan? Voorafgaand aan de begrotingsbehandeling heeft de NVM alle relevante Kamerleden een brief gestuurd waarin er wordt gepleit voor de instelling van regionale vastgoedregisseurs als schakel tussen Den Haag (en provincies), gemeenten, bouwers en makelaars. (Maar ook niet te vergeten de boeren en de natuurbeschermers).

Problemen kunnen op deze wijze per regio door herijking van het beleid gericht worden aangepakt. Zonder een goede regie en een overkoepeld pakket aan maatregelen zijn de huidige problemen niet op te lossen.  

Benedikte Zijlstra is directeur/ eigenaar van Meijs & Alink NVM Makelaardij & Consultancy en voorzitter van het MKB Leidschendam- Voorburg.