Voorburgs Dagblad | Het Veur Theater: 'Meten met twee maten?'

Het Veur Theater: 'Meten met twee maten?'

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Vorige week kwam het bericht dat het Veur Theater mogelijk moet sluiten: “opnieuw verzoek om structurele subsidie afgewezen’.  Reden: er mag maar 1 theater in onze gemeente gesubsidieerd worden. Alleen één theater? Hoezo? Wie de Subsidielijst 2017 van de gemeente Leidschendam-Voorburg bekijkt, ziet:  de gemeente subsidieert twee zwembaden, meerdere buurthuizen, drie fanfarebands, twee musea, vier zangkoren, drie  voetbalclubs, Trias, twee  bibliotheken etc. En gaat er wel fikse subsidie naar de hockeyclub voor de aanleg van nieuwe watervelden. En  een hele forse structurele subsidie naar Theater Ludens (volgens Subsidielijst: €208.160). Maar er kan geen € 48.000 af voor het Veurtheater. Waarvan € 38.000 linea recta terugvloeit in de gemeentekas, als huur voor het gebouw. We hebben het hier dus over een fundamentele, harde discussie over  10.000 netto.

Eén theater? Ja, dat besluit is ooit genomen, in 2011, toen de economische crisis hoogtij vierde en de gemeenten fors moest bezuinigen. Bedoeling van de ‘slechts één …. per gemeente’ was om te bezuinigen en tegelijkertijd samenwerking tussen culturele instellingen te stimuleren. Maar de economische crisis is allang voorbij. De inhoudelijke samenwerking is er met heel veel andere culturele en maatschappelijke instellingen. Doel bereikt dus. En een inhoudelijke noodzaak voor maar één theater is er ook niet meer. Integendeel, onze gemeente kan best wat meer cultuur gebruiken! De stelling ‘maar één per gemeente’ lijkt niet alleen achterhaald, er is ook geen noodzaak meer voor. Het is dus een misplaatst en misbruikt argument!

Waarbij ik overigens niets ten nadele wil zeggen van Theater Ludens en van al die andere culturele instellingen in onze gemeente. Ook in Ludens gebeuren mooie dingen. Ik noem de voorstellingen overdag voor ouderen, de Talentenloods, de Taalcafés en het Pop-weekend.  Net als het Veur Theater, met de schoolvoorstellingen, de oefenruimte voor Dans aan de Vliet en schoolmusicals, pubquiz etc. Ze draaien allebei goed. Er is dus helemaal geen reden  dat er eentje moet sluiten. Waar hebben we het over? Netto gaat het om € 10.000. En daarvoor krijg je volle zalen, breed publiek en een goede en afwisselende programmering voor terug.  Alleen krijgt Ludens subsidie. En het Veur Theater niet.

Gemeente, kom bij zinnen! Wel het Veur Theater gebruiken voor zaalhuur, feestjes etc maar niet bereid zijn een subsidie te verlenen, dat is meten met twee maten. Het mag en kan niet gebeuren dat de publiekstrekker van de Damlaan dicht moet omdat de gemeente  vasthoudt aan een besluit uit 2011 dat niet meer relevant is. En dat overigens blijkbaar niet geldt voor heel veel andere organisaties.

Wat is het Damcentrum zonder Veur Theater? De ondernemers daar hebben het al zo moeilijk. Gaan we een bezoekerstrekpleister weghalen en komt er dan nog een leegstaand gebouw voor terug?  Dan gaan we pas echt terug naar 2011!

Gemeente, let op uw saeck! Onze gemeente heeft meer cultuur nodig, niet minder! Gemeenteraad, sta voor onze inwoners en voor onze organisaties. Draai dit voorstel van het college terug en kom met amendement om deze subsidie wél toe te kennen. Zo’n amendement kan ik zó voor u uitschrijven. Het is nu tijd om 2011 los te laten en 2019 een cultureel jaar te laten worden. Succes!

Marjan van Giezen is voormalig fractievoorzitter van de PvdA.


Foto: Digitaal Dagblad