Het verlanglijstje van Klimaatpiet

17 November 2023, 13:52 uur
Columns
mainImage

De zwartepiet voor de klimaatcrisis gaat vanaf nu naar Zwarte Piet.

Het was een groot succes, de snelwegblokkades van XR afgelopen jaar. Ze werden steeds populairder en veel demonstratiedebutanten sloten zich bij de beweging aan. Iedereen leek iets te willen doen voor een beter klimaat. Fossiele subsidies kwamen op de agenda van de Tweede Kamer en het begon er steeds meer op te lijken dat XR echt wat zou gaan bereiken.

Tot ze high van dit succes, met het hoofd in de CO2 wolken, bedachten dat er nog een grote crisis in aantocht was. Of eigenlijk in intocht. De Sint en zijn pieten zijn onderweg en XR gaat tegen de laatste overgebleven zwarte knechten van de Sint demonstreren.

Maar dat gaat ze niet helpen. De waterkanonnen zullen niet ingezet worden om zwarte pieten te veranderen in roetveegpieten. Demonstreren bij kinderen zal vooral het draagvlak van XR laten afbrokkelen en daarmee de zo belangrijke klimaatboodschap torpederen.

Natuurlijk hebben ze een punt. Zolang er zwarte pieten zijn moeten we het gesprek hierover voeren. Voor racisme zou hier geen plaats moeten zijn. De realiteit is helaas anders. In Rijswijk is die plaats er bijvoorbeeld wel. Daar zijn twee intochten. Eén met roetveegpieten voor de kinderen en één voor volwassenen die nog in Zwarte Piet geloven. Kinderachtig, beschamend en voer voor demonstraties.

Maar door nu naast Klimaatpiet ook anti-Zwarte Piet te worden overspeelt XR haar hand. Het trekt een veel te grote broek aan. Een groene XXXXL. Hartstikke zonde zo vlak voor het echte succes. Het kan haast niet anders dan dat de beweging op deze manier implodeert. De XR-agenda zal steeds extremer worden en dat vinden veel gematigde demonstratiedebutanten vast geen leuke surprise. Ik geloof er niet meer in.