Het kan dus toch….

3 May 2023, 10:36 uur
Columns
mainImage

Je begon je toch echt af te vragen of er nog wat leuks te beleven valt, zonder het risico dat er iemand opduikt om vervolgens de boel voor heel velen te verzieken. De laatste weken speelde dat natuurlijk vooral af om en rond het betaalde voetbal. Logisch dat de KNVB de regels omtrent supportersgedrag stevig heeft aangescherpt. Met als gevolg dat er maar één hersenloze zich supporter noemende gek hoeft te zijn en tienduizenden kunnen gefrustreerd naar huis.

Het probleem is overigens niet iets van de laatste weken. En niet alleen rond het voetbal. Wie herinnert zich niet de dramatisch Koninginnedag in Apeldoorn in 2009. Of de schreeuwer tijdens de dodenherdenking op De Dam een jaar later? Ik kan mij zo voorstellen dat burgemeester Ahmed Aboutaleb de nacht voor Koningsdag slecht geslapen heeft. Wellicht heeft onze eigen Zoetermeerse burgemeester, Michel Bezuijen, die onlangs vertelde dat hij koninklijk bezoek wel leuk zou vinden, toch nog even gevreesd dat het zelfs zonder dat bezoek behoorlijk mis kan gaan. Er is tenslotte maar één gek nodig.

Maar gelukkig, het kan dus toch. Dat bewees Rotterdam. En gelukkig was het ook hier, in Zoetermeer, een groot feest. Schitterende beelden kwamen eruit Rotterdam. Een blije koning, een fraai geklede koningin, getooid met een opvallend mooie shawl, een ontspannen kroonprinses en een duidelijk blije burgemeester Aboutaleb.

Zelf mocht ik als bestuurslid van de Oranjestichting over de vrijmarkt in Zoetermeer meewandelen met onze burgervader. Hij ging met zowel kopers als verkopers in gesprek en liet zich vele malen verleiden tot het maken van selfies. Zoals burgemeester Bezuijen het zelf zei: “Dit zijn de mooie dagen in dit beroep”. Laten we hopen dat ook in mei het gezond verstand zegeviert. Want er valt nog wat te vieren. Als Bevrijdingsdag en het kampioensfeest van Feyenoord zo verlopen als Koningsdag mogen we blijven hopen dat het toch echt kan.