mainImage

Heb je wel of geen charisma?

18 september 2021, 10:07 uur
Columns

Charisma dat heb je, of niet.....? Waar of niet waar? Dat is de stelling die ik geef aan mijn cursisten. De meningen verdeeld.

“Ik denk dat het is aan te leren, zegt iemand. “Een ander zegt : “ja, dat heb je gewoon, of niet….”

Laat ik het maar meteen verklappen: charismatisch gedrag is aan te leren. Ja je hoort het goed. “Gedrag?

Uit onderzoek is gebleken dat charisma het resultaat is van specifiek non-verbaal gedrag. Je kunt het aanzetten en uitzetten. Het is dus fluctuerend. Barack Obama  of Maxima zullen echt niet  elke dag charismatisch uit hun bed stappen. Ik overigens ook niet……..

Het aan en uitzetten van iemands charisma is bijvoorbeeld heel goed te zien bij talkshows. Vroeger bij de Dwdd zaten de gasten in het publiek en schoven dan aan tafel.

Wanneer iemand dan over zijn passie gaat praten, of het nu muziek, politiek of wetenschap is, begint deze persoon te stralen. Zijn  handen bewegen mee, zijn ogen gaan ‘spreken’ en de toon van de stem fluctueert door enthousiasme.

Wist je trouwens, dat de voormalige Engelse premier Thatcher zichzelf heeft aangeleerd om een toonsoort lager te spreken? Omdat ze dan overtuigender overkwam. Fascinerend….

Terug naar ‘De wereld Draait Door’ waar de gast weer in het publiek gaat zitten en dan gefilmd wordt. Vervolgens zie je dan iemand met  een basis gezichtsuitdrukking, noem het een ruststand.

Dan is de charisma als het ware uitgeschakeld. Wat maakt charisma dan zo magisch?

Als we kijken naar charisma, noem het uitstraling, noem het aantrekkingskracht, zoiets heeft een bepaalde werking op mensen. Sommige hebben er een wat negatieve associatie mee, anderen zijn  juist ten positieve gefascineerd. Want je kunt als charismatisch persoon heel veel invloed uitoefenen, dingen voor elkaar krijgen. Heel handig in het zakenleven, maar ook privé.

Laten we sowieso de fabel uit de lucht halen dat je er mooi voor moet zijn. Dat is niet het geval. Ook hoef je niet extravert te zijn. Er zijn genoeg introverte mensen die charismatisch zijn.

Maar hoe zet je dan je charisma aan?

Charismatisch-zijn heeft te maken met drie pijlers, waarin ik je in mijn volgende columns meeneem.

Voor nu als laatste tip: Kijk eens in de spiegel en denk eens terug aan een bijzonder moment in je leven of vraag degene voor je aan de eettafel “Waar ben je het meest trots op ? “

Moet jij eens kijken wat er allemaal in non-verbaal gedrag gebeurt!

Yvonne van den Bergh is 'charisma-trainer'.

(Link naar haar website)