Geen overzicht meer in je huishouden?

2 December 2020, 08:06 uur
Columns
mainImage

Ik ben momenteel iemand aan het helpen die een goede baan heeft en een mooi huis. Helaas is zijn achterstand in het huishouden zo ver achter komen te lopen, dat hij niet meer weet waar hij moet beginnen. Als hij na een lange en zware werkdag thuiskomt, kan hij niet in zijn eigen keuken koken omdat het hele aanrecht vol staat met spullen.

Hij gaat noodgedwongen dagelijks eten halen en dat is niet elke dag even gezond eten. Als hij het eten heeft gehaald, kan hij niet aan tafel zitten omdat deze ook vol staat met spullen. Een lekker plekje op de bank is er ook niet meer. Hij gaat dan ook in de avond vaak een blokje om voor het slapen gaan om zo min mogelijk thuis te zijn. In het weekend is hij vrij, maar dan heeft hij niet de energie om aan de grote opruimklus te beginnen. Hij voelt zich ook niet meer prettig in zijn eigen huis en is dus in het weekend vaak (noodgedwongen) op pad.

Dit is natuurlijk een hele verdrietige situatie want hij loopt natuurlijk niet te koop met deze situatie. Hij nodigt al lang geen vrienden meer uit in zijn huis en raakt langzaamaan in een isolement terecht. Gevolg kan zijn dat hij zich depressief gaat voelen en misschien nog wel erger.

Gelukkig zijn we elkaar bij toeval tegengekomen en heeft hij de stap durven zetten om over zijn schaamte heen te stappen en mij binnen te laten. Want zoals hij later tegen me zei: ‘ik heb een goede baan en een mooi huis, maar waarom kan ik dan niet zoiets simpels als mijn huis netjes houden?’ Hij appten mij de dag van tevoren, dat ik echt niet moest schrikken als ik voor de eerste keer bij hem binnen kwam. Ik stelde hem gerust en zei dat ik best wel wat gewend was.

Toen ik de eerste keer binnen kwam schrok ik toch wel een beetje. Maar nadat we samen rustig habben gezeten (zo ver als dat kon), ik goed had geluisterd en doorgevraagd naar zijn probleem, had ik meteen een plan hoe we het gingen aanpakken. In het begin was het voor hem erg onwennig, maar al snel hadden we samen plezier in het opruimen. In elke kast, op tafel of in hoekjes van de kamer stonden allemaal verschillende spullen; er zat geen enkele logica in. Hij vond heel veel dingen terug die hij al langer had gezocht.

Meerdere opruimsessies later zijn zijn eetkamer, zijn huiskamer en zijn keuken netjes en opgeruimd en liggen al zijn spullen voor hem op een logisch plek. Hij kan na een lange werkdag weer heerlijk koken en op de bank of aan tafel genieten van zijn maaltijd. Ik heb hem ook tips gegeven hoe hij het netjes kan houden en dat lukt hem tot nu toe heel erg goed.  Samen gaan we nu verder met de volgende verdieping. Op naar een opgeruimde slaapkamer, badkamer en zolder.

Ik heb deze man helemaal zien opbloeien en weer energie zien krijgen en gezonder zien worden.  Dat is echt super gaaf en dankbaar aan mijn werk. Ik heb van hem ook al meerdere bedankberichtjes en kaartjes gekregen. Hij is zo blij met zijn ‘nieuwe huis’.

Ken jij ook iemand die zo achter loopt in het huishouden? Vertel hem of haar dan van het bestaan van een opruimcoach, want die kan echt helpen.

Saskia Caminada is van beroep 'Opruimcoach'

Op deze link vind je meer achtergrondinformatie over haar.