Druk in je hoofd? Dan vaak rommel in je huis....

10 January 2021, 10:29 uur
Columns
mainImage

Ik zie dat er vaak een verband bestaat dat als mensen druk zijn in hun hoofd door bijvoorbeeld ADHD, ze ook moeite hebben met het opruimen van hun huis. Ik ben nu een hele aardige vrouw aan het helpen die ADHD heeft. In ons eerste gesprek gaf ze direct aan dat zij zelf, maar ook haar man zich enorm ergeren aan het feit dat hun huis altijd zo’n rommeltje is. Haar man had van een opruimcoach gehoord en heeft mij zo gevonden op internet. Ze vond het heel eng om zomaar een onbekend iemand in huis te laten, die dan ook nog aan al haar spullen ging zitten. Maar de behoefte aan een opgeruimd huis was groter, dus we spraken af.

Toen ik bij haar huis aankwam stonden of beter gezegd lagen er al allemaal spullen verspreid in het voortuintje. Bij binnenkomst in de hal lagen de schoenen over elkaar en door elkaar heen en er lagen ook jassen en tassen bij. In de huiskamer waren allemaal hoekjes waar verschillende spullen op de grond lagen en ook in de keuken stond het vol met spullen.

Voordat we gingen starten gaf ze aan dat haar dochter eigenlijk heel erg netjes was, maar doordat zij dat niet was is zij in de loop der jaren ook gestopt met opruimen en is ze het gedrag van haar moeder gaan kopiëren. Haar dochter was op school die dag maar die keek ernaar uit om thuis te komen in de hoop dat ik - als opruimcoach - het hele huis had opgeruimd.

We zijn gestart met de kledingkast en die was echt ontploft. Alle kleding lag door elkaar heen, zowel haar kleren als die van haar man. In de ochtend wilde ze nog even gaan hardlopen voordat ik kwam. Ze kon niet direct haar hardloopkleren vinden dus ze had een hele plank uit de kast gehaald en op de grond gegooid, de hardloopkleren eruit gevist en daarna een deel weer terug in de kast gegooid en de rest op het wasrek neergelegd. Zo te zien had ze dat vaker gedaan want de rest van de planken zag er ook zo uit.

We hebben eerst de hele kast leeg gemaakt. Want je kan nooit opruimen door alleen maar een beetje te schuiven in je kasten. Alleen door alles leeg te halen en opnieuw logisch in te richten krijg je je kasten weer netjes. Haar man had ook aangegeven dat hij heel graag stickers wilde met wat er op welke plank lag.

Na 3,5 uur was één deel van de kledingkast weer helemaal netjes en logisch ingericht en hebben we overal stickers opgeplakt waar de verschillende soorten kleding lagen. Heel handig voor bij het opruimen van de was, want dan zie je meteen waar de verschillende kleren moeten liggen.

Ze was heel erg blij met haar nieuwe kast en gaf aan dat ze heel graag wilde dat ik weer terugkwam. Zelf zou ze dit (nog) niet kunnen en ze zou graag willen dat haar hele huis zo netjes zou worden als haar kledingkast. Haar dochter zal bij thuiskomst wel teleurgesteld zijn want die had hele hoge verwachtingen.

Ze gaf ook aan dat ze het erg leuk, leerzaam en gezellig had gevonden want stiekem had ze een gestructureerde saaie trien verwacht. Opruimcoach wordt toch vaak met saai geassocieerd maar dat ben ik zeker niet!

Mensen die druk zijn in hun hoofd, door bijvoorbeeld ADHD, hebben juist behoefte aan structuur in hun huis waardoor het weer rustiger wordt in hun hoofd. Maar vaak kunnen ze dit niet zelf en hierbij kan een opruimcoach heel goed helpen. Kijk daarvoor eens op mijn website Ken jij ook iemand die mijn hulp goed kan gebruiken dan kom ik die man of vrouw graag helpen? Ik kom er graag mee in contact.