Voorburgs Dagblad | 'Dromen zijn Bedrog'

'Dromen zijn Bedrog'

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Burgemeester voor een week

Telefoontje op de woensdag na de  Raadsvergadering van die avond daarvoor tussen de burgemeester (en dat ben ik) en de projectontwikkelaar:

“Dat was wel een hele felle reactie van u naar de raad toe gisteravond , meneer de projectontwikkelaar. Eerder een dreigement dat u met miljoenenclaims zou gaan komen nadat de Raad geen verklaring van geen bedenkingen af wilde geven op het bouwplan Molenpad. Wij hebben nu wel een groot probleem! Hoe kunnen wij dit probleem zo goed mogelijk oplossen? Er moet een oplossing komen om die vervallen parkeerplaatsen op te vangen… Twee  bureaus hebben aan gegeven dat de bereikbaarheid en parkeren van levensbelang zijn voor het centrum. Zonder deze  twee gegevens is het centrum ten dode opgeschreven. Het is belangrijk dat u volgende week dinsdag op de raadsvergadering aanwezig bent  met een goed verhaal  zodat de Raad alsnog akkoord gaat en de verklaring van geen bedenkingen af wil geven. Maar dat moet met veel overtuiging gebracht worden en niet zo fel als de vorige keer.”

De projectontwikkelaar:

“Voorop gesteld, het parkeerprobleem is uw probleem  niet het mijne en  het plan Molenpad moet doorgang vinden. De huizen zijn al verkocht, in dit plan is een parkeergarage op deze plek niet mogelijk dus als de Raad tegen stemt, zullen er miljoenenclaims volgen.”

Het schijnt dat dit stuk grond jaren geleden door de projectontwikkelaar voor 7 miljoen is aangekocht van de gemeente Leidschendam-Voorburg, dus tel uit je winst.

“Maar is er dan nergens een plek te vinden in het Leidschendam Centrum waar wij wel een parkeergarage kunnen bouwen?” “Jawel Burgemeester, er zijn 2 plekken die daar eventueel voor in aanmerking komen, maar het nog te bouwen Leytsche Hof is het meeste geschikt. Daar is al een parkeergarage voor 100 auto’s voorzien, hier kunnen wij  nog wel een 2de laag aan vastplakken. Appeltje eitje,  een mooie locatie aan het begin/einde van Leidschendam Centrum en het sluit mooi aan op de oude Trambaan.”

“Dat is een heel mooi alternatief. Is het op korte termijn te realiseren zodat ik de partijen kan overtuigen om toch een verklaring van geen bezwaar af te geven op de locatie Molenpad, vraag ik.”

“Natuurlijk,  de woensdag na de vergadering, als de raad de verklaring heeft afgegeven, kom ik met de aanvraag naar buiten voor dit plan.”

Er is wat af vergaderd die week op het gemeentehuis tussen het  College en de verschillende politieke partijen. Er werd gelobbyd en er werden moties ingediend . Er werd zelfs op het allerlaatste moment nog een amendement ingediend, dat weegt nog zwaarder dan een motie. Aan een amendement moet het College zich houden, onder een motie kan het nog uitkomen en zo kreeg het plan Molenpad toch nog goedkeuring van de Raad.

En inderdaad, zoals eerder besproken is,is de volgende morgen door de ontwikkelaar keurig de aanvraag ingediend voor het plan Leytsche Hof. Bijzonder knap om daar binnen 24 uur een tweede parkeerlaag bij te tekenen want die was volgens mij toch nog niet voorzien in dit project.

En het mooie van het hele plan is dat de parkeergarage binnen 2 jaar gerealiseerd moet zijn. Dit is geëist in een motie door de 5 partijen en toegezegd door de ontwikkelaar. 2 jaar, jaja droom zacht verder allemaal….

Binnen 2 jaar gereed, een dubbel laags parkeergarage ( met een grotere capaciteit dan de parkeergarage op het Damplein) met een woontoren van 11 verdiepingen en nog 4 gebouwen , terwijl alle procedures nog doorgelopen moeten worden met alle bezwaarschriften en alles wat erbij komt kijken. Damplein heeft iets langer geduurd voordat het gerealiseerd was, dat was toch zeker 5 tot 6 jaar.

Maar goed, over enkele maanden verdwijnen in ieder geval de parkeerplaatsen op het Molenpad al als de bouw daar start. Ben zeer benieuw waar men die 10 containers gaat plaatsen, ik hoop toch niet in de Damstraat waar nu de fietsen allemaal staan van het winkelend publiek want dan verdwijnt deze plek net als sneeuw voor de zon zoals ook veel parkeerplaatsen verdwenen zijn. Op het Molenpad wil de projectontwikkelaar ze niet hebben, slecht voor de nieuw te bouwen woningen . Mag er toch wel van uit gaan dat de projectontwikkelaar niet ook hier zijn zin in krijgt .Een mooie plek is op de plaats waar nu de laad en los plek is van de Hoogvliet, maar daar ziet de wethouder liever 3(!) parkeerplaatsen ontstaan, ik snap het echt niet meer….

Nog 2 jaar even doorbijten en dan zijn alle problemen opgelost in Leidschendam Centrum . Dan  hebben wij een nieuw Molenpad, de Leytsche Hof is gerealiseerd inclusief een extra openbare parkeerlaag voor publiek dat het Damcentrum bezoekt en er gezellig winkelt en recreëert. En het allermooiste, de kosten voor deze extra laag moet betaald worden  door de toekomstige bewoners , tenminste dat eist de gemeenteraad van de project ontwikkelaar , raadsleden komt u AUB terug in de werkelijkheid van deze tijd ,het gaat allemaal niet gebeuren in 2 jaar tijd en dat weet u ook wel.

Plotseling ging de wekker en schrok ik wakker. Gelukkig, het is maar een droom geweest! Ik ben  helemaal geen burgemeester maar ondernemer in Leidschendam Centrum en logisch dat het een droom was. Het klonk ook allemaal veel te mooi om waar te zijn.

Politiek actief? Nee, daar ben ik, denk ik, toch niet zo  geschikt voor en ik ben  zeker niet geschikt voor het burgemeesterschap , dat laat ik liever over aan Klaas Tiggelaar onze echte burgervader.

Nu maar hopen met heel Leidschendam Centrum dat het  geen 4 tot 5 jaar wordt in plaats van de toegezegde 2 jaar want je weet het “Dromen zijn Bedrog”

P.S. Hoop niet dat ik morgen weer zo’n droom beleef

Cock van Rijn is ondernemer in het Damcentrum

 

 


Foto: Digitaal Dagblad