Draagvlak voor College neemt af

23 March 2019, 10:29 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het gaat niet goed met het huidige College van de gemeente Leidschendam- Voorburg. Deze conclusie moet helaas worden getrokken nadat de coalitie nu ruim een jaar actief is. Uit de lokale gemeenschap kwamen in het eerste half jaar mondjesmaat signalen dat het allemaal veel te lang duurde voordat er voor sommige dossiers goede oplossingen werden bedacht.

Anno maart 2019 komen mij nu wekelijks tientallen signalen ten gehore dat zaken blijven liggen en dat een aantal dossiers vraagtekens oproept of niet goed wordt afgehandeld. Diverse wethouders bezitten niet altijd de kwaliteit om niet in een bepaalde situatie terecht te komen. Er moet daarom iets gebeuren. Wellicht zouden veranderingen in het ambtelijk apparaat een eerste zet zijn, want ook hierover wordt de onvrede bij ingewijden en direct betrokkenen steeds groter.

De rel rond de vergunning van de kinderopvang in de Opstandingskerk lijkt met de week groter te worden. Er wordt mij via allerlei (serieuze) kanalen informatie toebedeeld, waaruit blijkt dat wethouder Jan Willem Rouwendal anders had moeten handelen. Fouten maken doen we allemaal, maar zodra je een publieke functie hebt, moet je daar meteen goed op anticiperen. Daarbij is het ook niet erg om fouten te erkennen en de boel terug te draaien. Nu gaat het via de bezwaarprocedure. Moest het echt allemaal zover komen?

En eerder weg gaan tijdens een bewonersbijeenkomst en een mysterieus gordijn optrekken in diverse gesprekken met betrokkenen, is simpelweg vragen om problemen. Ik heb het College reeds laten reageren op een aantal vragen, maar het is nu de hoogte tijd dat Rouwendal het zelf maar eens in onze krant moet gaan uitleggen. Een verzoek daar toe is ingediend. Het dossier wordt in ieder geval wekelijks dikker en opmerkelijker.

Er komt nog een dossier aan waardoor het stadsbestuur in verlegenheid gaat komen, namelijk de sluiting van kringloopwarenhuis ‘Het Goed’ aan de Star. Het management heeft al diverse keren om (nieuwe) gesprekken gevraagd die er nog steeds niet zijn gekomen. Het snel en meteen reageren om een alsmaar groter wordend probleem gebeurt niet. Dit dossier omvat het sociaal domein en de opslag van een miljoen kilo afval. Als ‘Het Goed’ inderdaad noodgedwongen de deuren sluit, waar gaan we dan heen met het miljoen kilo afval in Leidschendam- Voorburg, dat bij veel inwoners nog altijd de bijnaam van Afvalstad heeft door het wekelijks gedumpte afval. Ook in dit dossier zal de onderste steen boven gaan komen.

Dat er deze week inmiddels 100 bewoners op een bijeenkomst waren om zich tegen een extra brug over de Vliet uit te spreken, wekte wel enige verbazing. Het is prima dat al die mensen betrokken zijn, maar de politieke partijen die tegen waren hebben hiervoor alle gelegenheid gehad. Tijdens de verkiezingen is dit in allerlei programma’s naar voren gekomen. De keuzes zijn toch gemaakt? Voor m’n gevoel is dit schaakbord verleden tijd. Het verbaast me eigenlijk dat de brug, die in het coalitieprogramma staat, er nog steeds niet is. Maar kennelijk gaat het allemaal zover dat er toch nog emotie en onvrede over dit onderwerp is.

Door een vernieuwd landelijk politiek speelveld, waarin Thierry Baudet de boel geheel opschudde, zal er ook in lokaal opzicht veel moeten veranderen. Veel ondernemers en inwoners uit Leidschendam-Voorburg hebben daarom de hoop uitgesproken dat Forum voor Democratie ook straks met de gemeenteraadsverkiezingen gaat meedoen. Dan kan dit College over drie jaar wel eens een ‘harde’ rekening gepresenteerd krijgen. Dit geldt overigens ook voor de gemeenteraad dat in haar controlerende functie nog een (te) tamme indruk maakt. Met andere woorden: 'Wakker worden' met z'n allen. Leidschendam- Voorburg is een veel te mooie gemeente voor al het stiekeme gedoe en vreemdes handelswijzes. 

Bart Bakker is journalist en eindredacteur van Voorburgs Dagblad.