Voorburgs Dagblad | Dorpspolitiek: Eén eruit vier erin
mainImage

Dorpspolitiek: Eén eruit vier erin

6 oktober 2020, 10:14 uur
Columns

Het was een roerige zomer voor de politiek in ons dorp. Een VVD-raadslid dat luisterde naar de eerste V (volkspartij) en de tweede V (vrijheid) deed om de D (democratie) in stand te houden. Maar dat werd hem niet in dank afgenomen. Vrijheid en Democratie heeft zo zijn grenzen zeker als je niet achter het College van B&W aanloopt. Terwijl ook de gemeenteraad het dualisme hoog in het vaandel heeft. Exit VVD-raadslid.

Maar niet getreurd. Er stond nog een oud-wethouder te trappelen om op het pluche te gaan zitten, van GroenLinks. Om daarmee de meerderheid in de gemeenteraad te behouden. Eén eruit, vier erin en plotseling is je meerderheid zelfs groter.

Maar hoe ga je dan nu verkopen aan de burger dat GroenLinks plotseling toetreedt tot het huidige college? Zonder dat het collegeprogramma feitelijk verandert. Wel nu, dit land, en alleen niet ons land, is getroffen door een verschrikkelijk virus, COVID-19, en dat moeten we aanpakken. En daarvoor heb je een breed draagvlak nodig, dus GroenLinks kom bij ons op het pluche zitten en dan kunnen we ijzer met onze handen breken.

Is er eigenlijk wel enige onenigheid in ons dorp als het om maatregelen gaat m.b.t dit virus? Is er sprake van politieke tegenstellingen op dit onderwerp? Wel nee. Ook de nog aanwezige oppositie partijen D66 en GBLV zijn natuurlijk voor maatregelen op dit vlak. Bestrijding van COVID 19 is geen politiek issue, daar werken we samen aan.  Dus om nu te zeggen dat het goed is dat GroenLinks toetreedt tot dit college om COVID te bestrijden en een breder draagvlak hiervoor te hebben is een gotspe. Want dat draagvlak is er en zal er blijven. Ook met de oppositie partijen.

Het grootste probleem is dat het oude college de meerderheid kwijt was, en met het toetreden van GroenLinks weer heeft. Maar zegt dat dan ook gewoon. Interessanter wordt natuurlijk of we de inbreng van GroenLinks, eventueel samen met de PvdA gaan zien de komende twee jaar. Beide partijen waren tegen de tweede oeververbinding over de Vliet. Maar zijn ze dat nu nog steeds? Beide partijen willen 30% sociale woningbouw, althans in het verleden. Gaan we dat zien de komende twee jaar bij de nieuwbouwprojecten? Of het gebied van afval, duurzaamheid en groen heeft GroenLinks duidelijk een andere koers gevaren dan het ‘oude’ college. Komt daar nu verandering in?

We gaan het zien. Maar ik vrees dat we geen verandering gaan zien. Wel dat de VVD een enorme politieke winst-move heeft uitgehaald. Eén eruit, vier erin.