Dorpse Hoekse en Kabeljauwse twisten...

20 November 2020, 10:48 uur
Columns
mainImage

Er gebeurt veel in ons dorp. Maar het verloopt allemaal niet zo vlekkeloos. Weliswaar is de brugkwestie nu na jaren aan zijn einde gekomen. De brug komt er niet over de Vliet. Maar gelukkig zijn er nog genoeg andere twisten. Zoals het hondenhek, en überhaupt de hondenbelasting, de kerstboom in de Von Geusaustraat, het bomenplan en de plaatselijke lokale omroep. Genoeg te doen dus.

De kerstboom in de Von Geusaustraat is een pareltje als het gaat om burgerinitiatief in deze coronatijd. In deze bizarre tijd wilden de bewoners van de flats daar dat mensen bij elkaar zouden komen. Dat er saamhorigheid zou zijn. Een mooie kerstboom, zelf gehaald uit Duitsland, moest hiervoor zorgen. Alleen een overijverige handhaver vond dat het niet kon: er moest een vergunning komen. Los van het feit om dit terecht is of niet, geeft wel te kennen dat deze handhaver hiervoor wel tijd heeft maar aan alle afvaloverlast niets doet. Kwestie van prioriteiten?

De brug over de Vliet heeft plaats gemaakt voor andere grootse problemen. Bijvoorbeeld het hondenhek in Sijtwende. Het schijnt dat er een paar mensen zijn die klagen over honden en de gemeente gaat gelijk over tot actie. Er komt een hek, en zelfs de Raad van State vindt het een goed idee. Volstrekt onduidelijk in deze discussie is om hoeveel klachten en van hoeveel mensen het gaat. Daar zegt de gemeente helemaal niets over. Je zou toch denken dat dit wel een reden kan zijn om wel of niet te besluiten om zo’n hek te plaatsen. Kwestie van transparantie?

Het is alweer even geleden dat ons dorp meedeed naar de prijs als Groenste gemeente van Nederland. Helaas, naar mijn idee een kansloze missie. Zeker als je kijkt hoe het met het groen voorstaat in het dorp en de wijze waarop het onderhouden wordt. De prijs ging ons dorp voorbij en daarna is het woord groen geloof ik verdwenen in de ambities van dit College. Zeker als je hoort dat de Stichting Duurzaam een plan indiende om bomen te planten in ons dorp. Maar wat bleek, ondanks de toezegging van de wethouder dat ze zou gaan kijken wat ze met deze inbreng vanuit de bewoners zelf kon gaan doen, is er nog niets gebeurd. De plekken staan er nog even kaal bij als in februari. Een goed idee van burgers schijnt niet tot uitvoering te kunnen komen, maar waarom blijft natuurlijk onduidelijk. Kwestie van participatie?

En dan ligt er op de politieke tafel nog een heet hangijzer. Wie krijgt de vergunning om als lokale omroep de komende jaren uit te zenden. Wist geeneens dat er nog een was naast Midvliet in het dorp. Niet raar, want ze zenden niet uit op radio en ook niet op televisie alleen online. Nou dat kan je natuurlijk geen lokale omroep noemen! Maar het College is van mening dat die nieuwe, uit Rijswijk LVTV, de vergunning moet krijgen. Het waarom is mij niet duidelijk. Maar gelukkig mag de gemeenteraad hierover beslissen. In het College-akkoord staat er niets over, dus is het een vrije kwestie. En laten we wel zijn, Midvliet heeft haar bestaansrecht de afgelopen jaren bewezen. Of hebben ze soms kritische vragen gesteld aan de wethouder of burgemeester? Ik kan me niet voorstellen dat er één politieke partij in ons dorp is die niet Midvliet een warm hart toedraagt. Kwestie van kiezen, voor Midvliet.